Bivši direktor UNO

Čaušević zatražio izuzeće suca

Čaušević je nastavio svjedočiti u svoju korist i branitelj Suad Sultanić mu je počeo postavljati pitanja o pojedinačnim jedinstvenim carinskim ispravama
Vijesti / Crna Kronika | 04. 04. 2019. u 14:28 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suđenje bivšem direktoru Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) Kemalu Čauševiću prekinuto je zbog zahtjeva optuženog za izuzeće predsjedavajuće Sudskog vijeća Biljane Ćuković zbog pristranosti, piše Birn.

Čaušević je nastavio svjedočiti u svoju korist i branitelj Suad Sultanić mu je počeo postavljati pitanja o pojedinačnim jedinstvenim carinskim ispravama (JCI), odnosno pojedinačnim slučajevima uvoza i kontrole robe. Na to je reagirala Ćuković, upitavši branitelja  misli li svaki JCI posebno spominjati, a Sultanić je rekao da se optuženom na teret stavlja da je ''za svaki primio po tisuću maraka mita''.

Ćuković je kazala da tako ne stoji u optužnici i da se ne mogu postavljati pitanja o svakom JCI-u s obzirom na njihov veliki broj, već da treba grupirati pitanja u tom pogledu.

Sa stolice za svjedoke, Čaušević je rekao da je tužitelj mogao navesti 1.700 ovih isprava, a da on ne može 200, te da se stoga osjeća neravnopravno i traži izuzeće predsjedavajuće.

Nakon pauze, Sultanić je zvanično obrazložio zahtjev za izuzeće, napomenuvši da je Tužiteljstvo navelo sve carinske isprave, njih 1.722, kao dokaz o privilegiranom postupanju prema četiri pravna lica, a da je Obrana htjela da istakne dio njih.

''Uskraćivanjem pitanja mu se uskraćuje pravo da pobija navode optužnice. Stvara se razumna sumnja u nepristranost'', kazao je Sultanić.

Prije prekida suđenja Čaušević je počeo svjedočiti o načinu uvoza i postupanju Uprave za neizravno oporezivanje BiH, na čijem čelu je bio.

Kako je rekao, 2007. i 2008. godine nije znao za firmu ''KS Obitex'' ni njenog vlasnika Sedineta Karića, koji je svjedočio protiv Čauševića i koji je osuđen na godinu zatvora zbog davanja mita. Prema njegovim riječima, ta firma nije bila među najvećim uvoznicima tekstila u BiH, i nalazila se između 30. i 40. mjesta.

Čaušević je kazao da je na osnovu dokumentacije vidljivo da je ''KS Obitex'' uvozio robu iz Turske i Mađarske, a da su za firmu potpisivali direktor Hidajet Mujić, a kasnije Mirjana Aleksić.

On je rekao da je 2007. i 2008. godine robu koju je uvozila ova firma pregledalo svih 47 službenika UIO-a u Banjaluci i svih 25 u Bihaću.

''Ni tada ni poslije ja nisam stupio u kontakt s njim. Spreman sam da idem na poligraf, kompletno svjedočenje, a posebno jesam li znao Sedineta'', kazao je Čaušević.

Uslijedila su pitanja o pojedinačnim uvozima – od prvog, koji je bio 8. siječnja 2007. godine. Čaušević je objašnjavao da su vršeni pregledi i istovarivana roba, koja je odgovarala deklaraciji.

Rekao je da je jednom vršena i provjera porijekla robe sa Turskom, jer je to bio uvjet da se plaća samo PDV. Inače, kako je kazao, ovakve provjere su otežavale poslove uvoznika, a i dobavljači iz Turske su pitali zašto se one stalno vrše.

Optužnica tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara. S njim je optužen i Anes Sadiković, za davanje dara pri uvozu tekstila.

Čauševiću se stavlja na teret i da je ''Glasu Srpske – Grafika a.d. Banjaluka'' pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000 konvertibilnih maraka (KM), piše Birn.

Nastavak suđenja bit će zakazan nakon odluke zahtjevu za izuzeće suca.

Kopirati
Drag cursor here to close