Korupcija

Carinicima 10 godina zatvora, uzimali mito od 20 do 700 KM

U presudi se navodi da su osuđeni u više navrata od putnika uzimali mito kako im robu komercijalnog karaktera ne bi upućivali na redovnu carinsku proceduru.
Vijesti / Crna Kronika | 09. 03. 2018. u 16:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info  / UNO BiH

Pravosnažnom presudom Suda BiH pet carinika osuđeno je na ukupno 10 godina zatvora i novčanu kaznu od 12.000 maraka zbog korupcije u Carinskoj ispostavi u Sarajevu, dok je šef ispostave u Zračnoj luci Sarajevo oslobođen.

Zoran Lončar, šef smjene u Carinskoj ispostavi Zračne luke Sarajevo, osuđen je na tri i pol godine zatvora i novčanu kaznu od 2.000 maraka. Još jedan šef smjene, Mensur Mašetić, osuđen je na dvije godine zatvora i 2.000 maraka novčane kazne zbog primanja dara.

Carinici Maid Keč, Branka Tešić i Muhamed Hanjalić su proglašeni krivim za kazneno djelo primanje dara i drugih oblika koristi. Svi su osuđeni na po godinu i pol zatvora, a dužni su platiti i po 2.000 maraka, javlja BIRN.

Carinici Emir Čaušević i Zijad Hadžifejzović ranije su postigli sporazum s Tužiteljstvom BiH i njihovi su predmeti odvojeni od ostalih optuženih.

U presudi se navodi da su osuđeni u više navrata na Međunarodnoj zračnoj luci u Sarajevu, na linijama za Istanbul, Munchen i Beč, od putnika iz Kine, Turske, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i BiH, uzimali mito kako im robu komercijalnog karaktera ne bi upućivali na redovnu carinsku proceduru.

U oko 70 osuđujućih točaka optužnice, osuđeni su, kako je istakuo sudac Mirko Božović, primali mito od 20 do 700 maraka.

Ovom presudom, šef ispostave u Zračnoj luci Sarajevo Vehid Sadiković oslobođen je krivnje, javio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close