Kompjuterski kriminal

Čampara: Kartične prevare najzastupljenije u oblasti kompjuterskog kriminala

Kompjuterski kriminal postaje veoma opasan vid kriminala zbog sve veće prisutnosti.
Vijesti / Crna Kronika | 28. 01. 2018. u 13:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Povećan broj kaznenih djela

''Jedan od sigurnosnih izazova u 2018. godini u Federaciji BiH kojim će se baviti Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova je kompjuterski kriminal, u okviru kojeg su najzastupljenije kartične prevare, iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije, ucjene, lažno predstavljanje, krađa identiteta, te cyberbullying'', izjavio je u intervjuu za Fenu federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara.

Naglašava da kompjuterski kriminal postaje veoma opasan vid kriminala zbog sve veće prisutnosti, dostupnosti, otežanog načina otkrivanja i dokazivanja, posljedica koje izaziva, povezanosti s drugim krivičnim djelima pa i najtežim oblicima organiziranog kriminala u zemlji i inozemstvu.

''U prošloj godini na području Federacije došlo je do značajnog povećanja ovih kaznenih djela za 119,23 posto, odnosno za 31 kazneno djelo. Također, evidentirano je i povećanje kaznenih djela organiziranog kriminala za 185,71 posto, ili 13 kaznenih djela, te povećanje kaznenih djela protiv službene i druge odgovorne funkcije, gdje spada i korupcija, za 4,32 posto ili 12 kaznenih djela'', konstatirao je Čampara.

Kopirati
Drag cursor here to close