GIKIL

Bunoza, Pavković i Vukšić bili dio Mittalove organizirane skupine?

Oni su osumnjičeni da su postali članovi  kriminalne grupe koju je organizirao bivši predsjednik NO GIKIL-a Pramod Mittal, odnosno za krivična djela organizirani kriminal i zloupotreba položaja i ovlasti.
Vijesti / Crna Kronika | 19. 11. 2019. u 13:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: www.ephzhb.ba / Ivana Bunoza i Mate Pavković (u sredini)

Ivana Bunoza i Mate Pavković, članovi Nadzornog odbora  GIKIL-a od siječnja 2017. godine, Ivan Vukšić, koji je od rujna 2019. godine bio nezakonito imenovani punomoćnik firme GSHL (firma suvlasnik u GIKIL-u)  i tajnik GIKIL-a Erna Mehmedović, uhićeni su u akciji FUP-a koja je provedena po Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona, i uz naredbu Kantonalnog suda Tuzla.

Oni su osumnjičeni da su postali članovi  kriminalne grupe koju je organizirao bivši predsjednik NO GIKIL-a Pramod Mittal, odnosno za krivična djela organizirani kriminal i zloupotreba položaja i ovlasti.

''Osumnjičeni su da su svjesno djelovali u cilju daljeg stjecanja protupravne imovinske koristi vođi grupe Pramodu Mittalu,  kao i da on i dalje ostvaruje potpunu kontrolu nad imovinom GIKIL-a iako je pod mjerama zabrane poduzimanja bilo kakvih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti u GIKIL-u,  ali i  da sebi pribave korist  na način da su im u 2019. godini enormno povećana primanja i naknade za obavljanje funkcija u GIKIL-u'', navodi Tužiteljstvo Tuzlanskog kantona.

''Iako su znali da je nad firmom GSHL otvoren likvidacijski postupak i da je postavljen stalni likvidator koji jedino može zastupati GSHL, svjesni također da je Mittal  pod istragom Tužiteljstva kao vođa grupe za organizirani kriminal, nezakonito su sazvali skupštinu društva, imenovali Nadzorni odbor i donosili nezakonite odluke po nalogu Mittala i na taj način dodatno ugrožavali poslovanje GIKIL-a, uz to svjesni i da je Općinski sud Tuzla u septembru donio privremene mjere o zabrani provođenja odluka skupštine Društva'', navodi Tužiteljstvo i dodaje kako je, u odnosu na ove radnje, donijelo naredbu o proširenju već ranije otvorene istrage protiv više odgovornih osoba u GIKIL-u.

Iz Tužiteljstva podsjećaju kako je istraga ranije otvorena protiv više odgovornih osoba u menadžmentu ili nadzornim odborima GIKIL-a od 2003. do danas, koji su osumnjičeni za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom ovlasti u gospodarskom poslovanju i zloupotreba položaja i ovlasti a vezano za neispunjavanje ugovornih obveza GSHL prema GIKIL-u u višemilijunskom iznosu, te za nezakonito izvlačenje novca iz GIKIL-a u iznosu od oko 21 milijun KM.

Podsjećamo, pripadnici Federalne uprave policije FBiH obavili su pretrese na nekoliko lokacija u Ljubuškom, Posušju i Mostaru, a pripadnici MUP-a TK u firmi GIKIL u Lukavcu.

Kopirati
Drag cursor here to close