Određen pritvor

Brat uhićenog Ahmetspahića poginuo u Siriji

Jašarevića je Sud BiH 2017. godine, zbog povezanosti sa terorizmom, osudio na godinu i četiri mjeseca zatvora. Na izdržavanju kazne bio je od 30. lipnja prošle godine, a danas je na slobodi.
Vijesti / Crna Kronika | 28. 11. 2018. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mevludin Ahmetspahić /24/ zvani Davud, brat Muniba Ahmetspahića /28/ zvanog Ebu Omer koji je zbog povezanosti sa terorizmom nedavno uhićen na sarajevskom aerodromu, poginuo je u Siriji 2014. godine boreći se na strani terorista, saznaje Srna u sigurnosnim strukturama.

"Davud, sin Džemaila, rođen je u Zenici, a živio je u Gornjoj Maoči. Sa bratom Munibom otputovao je sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo avionom u Istanbul 14. svibnja 2013. godine, a odatle u džihad u Siriju. Vratili su se 26. svibnja 2013. godine zato što je Davud psihički obolio. On je ponovo otišao u Siriju 1. kolovoza 2013. godine sa još devet osoba. Poginuo je u borbama kod grada Kobanea u studenom 2014. godine", navedeno je u njegovom dosijeu u koji je Srna imala uvid. 

Munib Ahmetspahić je ponovo otišao u Siriju 1. srpnja 2013. godine letom iz Sarajeva u Istanbul. 

Sa njim su u avionu bili teroristi Jasmin Jašarević /31/ zvani Ebu Revaha i Adnan Ćatić /30/ zvani Ado, piše u njihovim dosijeima. 

Ćatić, sin Ekrema, rođen je u Zenici. Do 2012. godine boravio je u Gornjoj Maoči, a prijavljen je na adresi u Kaćunima kod Busovače. 

"Otišao je u džihad u Siriju 1. srpnja 2013. godine letom iz Sarajeva u Istanbul, a u avionu s njim su bili Jasmin Jašarević i Munib Ahmetspahić. Ćatić se šerijatski vjenčao sa Adnom Balihodžić /23/", navedeno je u dosijeu Ćatića. 

Balihodžićeva, kćerka Zakira, rođena je u Bugojnu, sa prebivalištem na adresi Bijele Vode u Kaknju, piše u njenom dosijeu. 

"Adna Balihodžić je šerijatski vjenčana supruga Adnana Ćatića koji se nalazi u Siriji. Ona je sa sarajevskog aerodroma 4. rujna 2014. godine, zajedno sa Suadom Mešinović i njeno troje djece, otišla za Istanbul, a odatle u Siriju", navedeno je je dosijeu Balihodžićeve. 

Napad na veleposlanstvo SAD

U disijeu Jašarevića navedeno je da je sin Ilameda, rođen i stalno nastanjen u Tesliću, u Donjim Ruževićima. 

"U džihad u Siriju je otišao 1. srpnja 2013. godine letom sa sarajevskog aerodroma u Istanbul, sa Munibom Ahmetspahićem i Adnanom Ćatićem. U Bih se vratio 19. veljače 2014. godine", navedeno je u Jašarevićevom dosijeu. 

Jašarevića je Sud BiH 2017. godine, zbog povezanosti sa terorizmom, osudio na godinu i četiri mjeseca zatvora. Na izdržavanju kazne bio je od 30. lipnja prošle godine, a danas je na slobodi. 

Iz Tužiteljstva BiH je priopćeno, uz navođenje inicijala, da je Munib Ahmetspahić pod istragom zbog kaznenog djela organiziranje terorističke grupe u vezi sa kaznenim djelom terorizam. 

Istražni organi Ahmetspahića dovode i u vezu sa napadom na zgradu veleposlanstva SAD u Sarajevu 28. listopada 2011. godine, koji je pucajući iz kalašnjikova izvršio Mevlid Jašarević. 

Tužiteljstvo BiH je predložilo pritvor za Ahmetspahića zbog opasnosti od bijega, opasnosti da bi mogao ponoviti kazneno djelo, kao i zbog straha da bi on boravkom na slobodi mogao da izazove uznemirenje javnosti i narušavanje sigurnosti, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

Ahmetspahić i njegova obrana na jučerašnjem ročištu zatražili su od Suda BiH da odbije prijedlog Tužiteljstva za određivanje pritvora i predložili izricanje mjera zabrane. 

Određen pritvor

Odlučujući o prijedlogu Tužiteljtstva BiH, Sud Bosne i Hercegovine jučer je donio rješenje kojim je osumnjičenom Munibu Ahmetspahiću određen pritvor. 

Pritvor po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 22.prosinca 2018. godine ili do nove odluke Suda, priopćeno je z Suda BiH. 

Pritvor je određen iz zakonskih razloga, odnosno zbog opasnosti od bjekstva i zbog naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti kazneno djelo, dovršiti pokušano kazneno djelo ili učiniti kazneno djelo kojim prijeti, a za ta kaznena djela može se izreći kazna zatvora pet godina ili teža kazna. 

Odbijen je, kao neosnovan, prijedlog Tužiteljstva BiH da se osumnjičenom Munibu Ahmetspahiću odredi pritvor i zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga, odnosno zbog ugrožavanja sigurnosti građana i imovine. 

Prije šest mjeseci objavljen je popis 76 državljana BiH koji su kao pripadnici terorističkih organizacija poginuli u Siriji i Iraku. 

Do sada su raspisane 23 potjernice za državljanima BiH koje Interpol traži zbog povezanosti sa terorizmom i pripadnosti terorističkim organizacijama "Islamska država" i "Al-nusra". 

Američka Centralna obavještajna agencija /CIA/ je 2014. godine objavila da se 350 državljana BiH bori u redovima "Islamske države". 

U izvještaju Europola "Stanje i trendovi terorizma u EU" za 2017. godinu navedeno je da je više od 800 boraca iz zemalja zapadnog Balkana otputovalo u Siriju da sudjeluju u oružanom konfliktu, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close