Osumnjičen za ratni zločin

Bivšem pripadniku HVO-a određen istražni zatvor

Osnovano se sumnja da je Vincetić osobno ozljeđivao zatočene civile i ratne zarobljenike, psihički ih i fizički zlostavljao, kao i da ih je mučio i nečovječno postupao prema njima
Vijesti / Crna Kronika | 21. 07. 2021. u 16:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudac istrage osječkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Peri Vincetiću, kojega tužiteljstvo tereti za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika.

Nakon provedenog ročišta prihvaćen je prijedlog tužiteljstva i 53-godišnjem uhićeniku je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od bijega i zbog osnovane sumnje da je počinio ta kaznena djela kao visoko pozicionirani pripadnik Vojne policije HVO-a, izvijestio je sud.

Osumnjičen za osnivanje improviziranih zatvora

Osumnjičenika se tereti da je spomenuta kaznena djela počinio od svibnja 1992. do 28. lipnja 1993. na području općine Orašje u Bosni i Hercegovini (BiH), obnašajući dužnost zapovjednika Vojne policije Operativne zone Posavina te dužnost zapovjednika 5. bojne Vojne policije Posavina-Orašje, izvijestilo je osječko Županijsko državno odvjetništvo.

Sumnja se da je osnovao improvizirane zatvore u prostorijama Osnovne škole u Donjoj Mahali i Srednjoškolskoga centra u Orašju te više manjih zatvora na području općine Orašje u kojima je sam, ili s drugim pripadnicima, zatvarao zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS), pripadnike bošnjačke nacionalnosti, ako su bili pripadnici VRS-a, te srpske i bošnjačke civile, ali i Hrvate za koje je sumnjao da surađuju s pripadnicima VRS-a.

Osnovano se sumnja da je Vincetić osobno ozljeđivao zatočene civile i ratne zarobljenike, psihički ih i fizički zlostavljao, kao i da ih je mučio i nečovječno postupao prema njima te da je fizički zlostavljao srpske i hrvatske civile za koje je sumnjao da surađuju s neprijateljem, prenosi Hina. 

Ubojstva, silovanje, maltretiranje

Tužiteljstvo navodi da je osumnjičenik poticao pripadnike Vojne policije HVO-a i sebi podčinjene na takve postupke prema zatočenicima te nije poduzeo ništa da se nezakonita postupanja spriječe, a počinitelji kazne, iako je znao da njemu podčinjeni pripadnici HVO-a zarobljene civile i pripadnike protivničkih postrojba zlostavljaju prilikom ispitivanja, premlaćuju i muče, a neke od njih i ubijaju.

Sumnjiči ga se da je osobno protuzakonito zatvorio veći broj civila srpske nacionalnosti i sudjelovao u njihovu zlostavljanju, kao i u zlostavljanju ratnih zarobljenika i civila izvan zatvora, pri čemu je sprječavao potrebne mjere i radnje nužne za utvrđivanje neposrednih počinitelja.

Zbog takvih nezakonitih postupanja prema najmanje osamdeset civilnih i vojnih osoba dvadeset i tri osobe su umrle, jedna je silovana, a ostale su zadobile teške tjelesne ozljede, navelo je tužiteljstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close