Uklonjeni s popisa

BiH više nije rizična zemlja: Nema nedostataka u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma

BiH skinuta sa sive liste rizičnih zemalja u vezi s pranjem novca i financiranjem terorizma
Vijesti / Crna Kronika | 09. 07. 2020. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je uklonjena s popisa visoko rizičnih trećih zemalja sa strateškim nedostacima u njihovom režimu u vezi s pranjem novca i suzbijanjem financiranja terorizma, potvrđeno je za Klix.ba.

Drugim riječima, Europska komisija je zaključila da u ovoj fazi Bosna i Hercegovina nema strateške nedostatke u režimu borbe protiv kriminala i međunarodnog financiranja. Zemlja je nedavno poduzela niz mjera kako bi pojačala svoje poluge za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma, a Komisija će dalje pratiti učinkovitu provedbu takvih mjera, piše sarajevski portal.

Šef delegacije Bosne i Hercegovine za Moneyval i zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić je dodao da su Bosni i Hercegovini potrebna poboljšanja u svim segmentima sprečavanja borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma, a posebno u vezi s nadzorom rada odgovornih institucija za provedbu mjera sprečavanja pranja novca, zatim kvantitativnog i kvalitativnog kaznenog procesuiranja predmeta pranja novca i financiranja terorizma, nadzora nad radom nevladinog sektora i provedbe mjera u vezi s financiranjem terorizma i profilacije.

"Moneyval delegacija smatra prioritetnim provedbu spomenutih standarda, tako da su napori na tehničkom i političkom nivou usmjereni na osiguranje provedbe mjera. O ovom pitanju su upoznati i Predsjedavajući Vijeća ministara, kao i njegovi zamjenici, te se nadam da će suradnja unutar Vijeća ministara BiH na realizaciji prioriteta u oblasti borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma uslijediti u cilju osiguranja što boljih uvjeta poslovanja naših gospodarskih subjekata van Bosne i Hercegovine", dodaje Pivić.

Kao što je istaknuto u Analitičkom izvještaju koje prati Mišljenje Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, potrebni su daljnji napori za usklađivanje s pravnom stečevinom EU-a na području AML / CTF, posebno uvođenjem registara korisnih informacija o vlasništvu i usklađivanjem zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.

Kopirati
Drag cursor here to close