Daleko od standarda EU

BiH u samom vrhu po broju poginulih na cestama

Tijekom protekle 2020. godine broj stradalih na cestama smanjen je za 6,5 posto, čime je postignut najniži zabilježeni broj smrtnih slučajeva otkad su evidencije započele.
Vijesti / Crna Kronika | 09. 07. 2021. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema informacijama prikupljenim tokom 2020. godine na bh. cestama zabilježeno je 69 smrtnih slučajeva u odnosu na milion stanovnika, što je daleko od prosjeka EU i stavlja nas u sami vrh po broju poginulih na milijun stanovnika, podaci su BiHAMK-a.

Ipak, tijekom protekle 2020. godine broj stradalih na cestama smanjen je za 6,5 posto, čime je postignut najniži zabilježeni broj smrtnih slučajeva otkad su evidencije započele.

Nije ostvaren zacrtani cilj

"Bitno je spomenuti da je Bosna i Hercegovina, iako nije uspjela ostvaririti zacrtani cilj EU u smanjenju poginulih u prometnim nesrećama za 50 posto, u posljednjoj dekadi 2010.-2020. unatoč godišnjim fluktuacijama imala značajan pad broja poginulih na cestama od 31,5 posto", navodi se u dokumentu pod nazivom Stanje cestovne sigurnosti u EU u 2020. godini s osvrtom na dekadu akcije za cestovnu sigurnost 2011.-2020, javlja Klix.

U njemu se navodi da je tijekom prošle godine u prometnim nesrećama na cestama 27 država članica Europske unije smrtno stradalo 18.800 ljudi, što predstavlja smanjenje od 17 posto u odnosu na 2019. godinu. To znači da je gotovo 4.000 manje ljudi poginulo na cestama EU u 2020. u odnosu na 2019. godinu.

Iako zacrtani cilj smanjenja smrtnosti na cestama za 50 posto nije ostvaren, sa 42 smrtna slučaja na cestama na milijun stanovnika, EU ostaje kontinent s najsigurnijim cestama na svijetu. Poređenja radi, treba naglasiti da svjetski prosjek smrtnosti na cestama iznosi više od 180 poginulih na milijun stanovnika.

Najmanji broj smrtnih slučajeva

Na osnovu prikupljenih podataka u 2020. godini, u 18 država članica zabilježen je najmanji broj smrtnih slučajeva na cestama do sada.

"Manji obim prometa, kao rezultat pandemije Covid-19, imao je jasan, iako nemjerljiv utjecaj na broj smrtnih slučajeva na cestama. Međutim, preliminarni podaci u SAD-u, naprimjer, pokazuju da sje broj smrtnih slučajeva porastao u 2020. uprkos manjem obimu prometa, dok je u nekim zemljama EU tijekom razdoblja ograničenog kretanja uočeno povećanje rizičnog ponašanja, posebno prekoračenja brzine", navodi se u dokumentu.

Kopirati
Drag cursor here to close