Evidencije

BiH preuzima presude haškog suda, razmatra se izvršenje kazni u BiH

Cilj je, navode, pravno urediti predaju i preuzimanje podataka te osuđujućih presuda MKSJ-a donesenih protiv bh. državljana, radi evidentiranja u kaznenoj evidenciji u BiH
Vijesti / Crna Kronika | 02. 06. 2020. u 18:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva pravde o preuzimanju konačnih presuda koje je izrekao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) - registra Mehanizma za međunarodne kaznene sudove radi upisa u kaznenu evidenciju u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo pravde će sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti, entitetskih ministarstava pravde i unutarnjih poslova, Pravosudnog povjerenstva i Policije Brčko Distrikta, uz konsultacije sa Uredom specijalnog predstavnika EU, pripremiti tekst sporazuma o pitanjima predaje i preuzimanju presuda MKSJ-a.

Cilj je pravno urediti predaju i preuzimanje podataka te osuđujućih presuda MKSJ-a donesenih protiv državljana Bosne i Hercegovine, radi evidentiranja u kaznenoj evidenciji u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo pravde BiH zaduženo je da Nacrt sporazuma dostavi Vijeću ministara radi razmatranja i provođenja procedure potpisivanja.

Istoga dana Vijeće ministara BiH primio je k znanju Informaciju sa sastanka sa registratorom Međunarodnog kaznenog suda (MKS), koju je pripremilo Ministarstvo pravde.

Na sastanku, održanom u rujnu prošle godine u Sarajevu, predstavnici BiH izrazili su generalnu spremnost BiH da se nastavi dosadašnja uspješna suradnja sa MKS-om, u skladu sa Rimskim statutom, uz poštivanje propisa nacionalnog zakonodavstva naše države.

Između ostalog, razgovaralo se o inicijativi MKS-a za zaključenje okvirnog sporazuma između BiH i MKS za izdržavanje kazni na teritoriji Bosne i Hercegovine za osobe osuđena u Hagu. Ovo bi značilo veliki napredak u smislu potvrde odlučnosti BiH za suradnju sa MKS-om.

Predstavnici BiH su istaknuli da bi i pored sklopljenog okvirnog sporazuma bili neophodni pojedinačni sporazumi koji bi se zaključivali za svaki slučaj posebno, u skladu sa ograničenjima zakonodavstva u Bosni i Hercegovini koja proizilaze iz npr. dužine izrečene kazne (naše kaznene sankcije ne poznaju kaznu doživotnog zatvora), sticanja uvjeta za pomilovanje, uvjetovani otpust, pogodnosti u zavodima i slično.

Osim predstavnika Ministarstva pravde, sastanku sa registratorom MKS-a prisustvovali su predstavnici Ministarstva sigurnosti, Obavještajno-sigurnostne agencije (OSA) BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close