Kontrole

Bez položenog vozačkog skupio više od 10 tisuća KM kazni

Vijesti / Crna Kronika | 19. 12. 2016. u 14:27 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nekim općinama Srednjobosanske županije izvršene su pojačane kontrole prometa s akcentom na kontrolu alkoholiziranosti vozača, vožnje bez položenog vozačkog ispita, te registriranosti i tehničke ispravnosti motornih vozila. Akcenat je bio i na kontroli vozača koji su evidentirani kao višestruki povratnici u vršenju prometnih prekršaja, a istovremeno imaju veći broj neplaćenih novčanih kazni za ove prekršaje.

Tako su službenici policije u Bugojnu dana 17.12.2016. godine, pola sata iza ponoći, u ulici 307.Motorizovane brigade zaustavili vozilo Mercedes bez registarskih oznaka, kojim je upravljao S.V. rođen 1981. godine iz Bugojna. Budući da je vozilom upravljao bez položenog vozačkog ispita i da je pri tome bio u alkoholiziranom stanju, vozač i vozilo su isključeni iz prometa.

Daljom provjerom je ustanovljeno da se radi o višestrukom povratniku u vršenju ovakvih prekršaja, te mu je vozilo privremeno oduzeto kako bi bio spriječen u daljem vršenju prekršaja.

Jedno vozilo oduzeto je i u Donjem Vakufu, kada su službenici policije 16.12.2016. godine oko 14 sati izvršili kontrolu vozila Passat, bh. registarskih oznaka i ustanovili da istim upravlja osoba N.D. rođen 1992. godine, koji nema položen vozački ispit.

Provjerom je ustanovljeno da se on pojavljuje kao stalni izvršitelj ovakvih prekršaja i da ima čak 10.400 KM neplaćenih novčanih kazni. Obzirom da dosadašnje izrečene kazne nisu postigle svrhu kažnjavanja i da je nastavio sa vršenjem prekršaja, kako bi bio spriječen u daljem činjenju prekršaja privremeno mu je oduzeto vozilo.

Za obje osobe će, uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, općinskom sudu Bugojno biti predloženo trajno oduzimanje vozila, kao sredstva izvršenja prekršaja.
Kroz provedbu ove aktivnosti do sada je oduzeto ukupno 10 vozila, od kojih je sedam u Kiseljaku i po jedno oduzeto vozilo u Kreševu, Bugojnu i Donjem Vakufu, navodi se iz MUP-a SBŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close