EU upozorava

Bande iz BiH haraju Europom

Upozorava se i da je BiH destinacija za vozila ukradena na području Unije.
Vijesti / Crna Kronika | 12. 01. 2018. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bande iz Bosne i Hercegovine i pripadnici bh. organiziranih kriminalnih grupa haraju Europskom unijom, upozorila je Europska komisija.

Kako prenosi Dnevni avaz, u izvještaju tijela Europske komisije, koji će razmatrati i Europski parlament, ističe se da su ''državljani BiH među vodećim počiniteljima krivičnih djela iz oblasti povrede privatnog vlasništva nap odručju EU".

''Organizirane kriminalne grupe iz BiH uključene su u pljačke stanova i privatnih kuća, nasilne provale i teške prevare, kao i trgovinu bijelim robljem. Također, oni se ističu i u poslovima narko-šverca'', navodi se u izvještaju.

Upozorava se i da je BiH destinacija za vozila ukradena na području Unije.

''Ostaci velikih količina oružja po stokovima u BiH predstavljaju rizik jer se mogu koristiti za šverc ubojitih materija'', navodi se dalje. Europska komisija naglašava važnost suradnje vlasti BiH i europskih institucija, posebno Europola.

Kronološki su pobrojane aktivnosti u ovoj oblasti te se navodi da je u tijeku ''izbor osoba koje će u BiH biti kontakti Europola''.

''Moraju se ubrzati aktivnosti na rješavanju problema trgovine bijelim robljem. Sveobuhvatan multidisciplinarni i pristup koji će posebno paziti žrtve tog zločina, još se mora razvijati. Proces identifikacije žrtava mora se popraviti'', istaknuto je u izvještaju.

Avaz navodi kako ono što brine jeste da je sva ova tematika razmatrana u kontekstu stanja bezviznog nog režima koji EU ima državama zapadnog Balkana i istočnog susjedstva, poput Ukrajine, naprimjer.

U izvještaju se bezvizni režim s BiH ne dovodi u pitanje, ali se naglašava potreba da se proces kontrole ulazaka i izlazaka iz BiH mora poboljšavati.

''U cjelini, uvjeti za održavanje bezviznog režima se poštuju. Daljnja poboljšanja u ovom sektoru su potrebna i mi očekujemo da se ona provedu'', navodi se u izvještaju te preciziraju oblasti u kojima je to potrebno.

Između ostalog, mora se poboljšati proces identifikacije, pojačati kontrola granica, provoditi kampanje radi odvraćanja od ilegalne imigracije, pojačati pomoć žrtvama krivičnih djela, uložiti više napora u suzbijanju krijumčarenja bijelim robljem te intenzivirati financijske istrage u slučajevima korupcije i organiziranog kriminala, prenio je Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close