Tko je sljedeći?

Banda djevojčica u Mostaru: Policija istražuje, roditelji strahuju 

Iz SKB Mostar potvrđeno nam je da je djevojčica liječnički obrađena navedenog dana te puštena kući, a iz policije doznajemo kako i ovaj slučaj nisu prijavili roditelji nego da je cijeli slučaj pokrenulo pismo.
Vijesti / Crna Kronika | 24. 04. 2018. u 10:25 R.I. | Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U interesu utvrđivanja točnih okolnosti i sudionika tog događaja nismo u mogućnosti detaljnije komentirati pojedinosti iz anonimnog pisma'', rekla je za Bljesak.info Anela Vidačak, ravnateljica Osnovne škole Petra Bakule koja se našla u pismu o maloljetničkom nasilju u Mostaru.

Naime, na adrese pojedinih mostarskih škola, policije, Centra za socijalni rad, gradskih odjela te medija upućeno je anonimno pismo u kojem se tvrdi kako je banda maloljetnica pretukla jednu djevojčicu te joj slomila ruku te da je njihovo nasilje ''usmjerene prema svim neistomišljenicima''.

''Škola u okviru nastavnog procesa u svim odjelima provodi programe i projekte prevencije nepoželjnih oblika ponašanja. U vrijeme nastave, svi uposleni, sukladno objektivnim mogućnostima, brinu o sigurnosti učenika. Međutim, obrazovne institucije ne mogu preuzimati ovlasti istražnih tijela niti mogu same riješiti problem vršnjačkog nasilja. Naša škola će, kao i dosad, aktivno raditi na prevenciji nepoželjnog ponašanja, a na suradnju i doprinos pozivamo sve dionike u ovom procesu, osobito roditelje koji imaju kljucnu ulogu u odgoju svoje djece'', navela je Vidačak.

Iz MUP-a HNŽ-a rečeno nam je kako policija provjerava navode.

''To je već u proceduri, provjerit će se navodi iz pisma'', rekao je za Bljesak.info policijski glasnogovornik Ljudevit Marić istaknuvši da je, iako je pismo datirano 10. travnja, ono u policiju stiglo prošlog petka.

Iz SKB Mostar potvrđeno nam je da je djevojčica, koja se spominje u pismu, liječnički obrađena navedenog dana te puštena kući, a iz policije doznajemo kako i ovaj slučaj nisu prijavili roditelji ozlijeđene djevojčice nego da je cijeli slučaj pokrenulo pismo.

U njemu se pak navodi da se incident dogodio u krugu Osnovne škole Petra Bakule, ali i da se navodna banda okuplja u krugu Osnovne škole Ilije Jakovljevića. Ravnateljica ove škole Lidija Markotić rekla je kako niti jedno dijete koje se navodi u pismu nije učenik te škole.

''To što se skupljaju poslije nastave, nećemo ih mi rastjeravati poslije naših radnih vremena. Skupljaju se i ispred svih drugih škola. Mi nemamo nikakvih više saznanja'', rekla nam je ravnateljica istaknuvši kako ni video-nadzor ne može sve pokriti.

U pismu se navode imena djevojčica te da pripadaju bandi UB9, da im se priključuju ponekad i ''stariji momci koji se suprotstave''.

''Ovim putem vam sugeriramo poduzimanje zajedničkih aktivnosti na rješavanju ovog složenog problema i informiramo vas kako ćemo u slučaju napada na našu djecu poduzeti sve raspoložive mjere da svoju djecu zaštitimo. U tom slučaju nemojte, molim vas, reći kako niste znali jer vam nije nitko prijavio. Imate dovoljno podataka da zajedničkom akcijom možete pomoći tim frustriranim i opasnim djevojčicama koje siju strah gdje god se pojave, ali i drugoj djeci osigurati sigurno djetinjstvo, što, bez ikakve dvojbe, zaslužuju'', naveli su roditelji u pismu roditelji.

S druge strane, od jednog smo roditelja doznali kako je jedna članica ove skupine slala prijeteće poruke na mobitel školskoj drugarici njegove kćeri. U poruci je, između ostalog, stajalo kako će je pretući uz navođenje mjesta i vremena. Nakon toga su reagirali roditelji, koji su došli na najavljeno mjesto te spriječili najavljeno premlaćivanje. Tom prilikom jedna od djevojčica napala je verbalno majku prijateljice potencijalne žrtve.

Doznajemo kako su i kasnije roditelji intervenirali zbog prijetnji ovih djevojčica koje su, po njihovim tvrdnjama, izrazito devijantnog ponašanja. Kako nam je rečeno, mnogi od njih sada djecu prate do škole i čekaju ih nakon završetka nastave kako bi bili sigurni da njihovu djecu neće nitko napasti.

Iz Centra za socijalni rad Grada Mostara potvrdili su nam kako su nakon primitka pisma kontaktirali policiju. Istaknuli su kako je ovo prvi put da se susreću s navodima da se formiraju ženske bande.

Kopirati
Drag cursor here to close