Sud BiH

Azra Bašić osuđena na 14 godina zatvora za ratni zločin u Derventi

Prvostupanjsko vijeće je zaključilo da je Bašić izvan razumne sumnje kriva na osnovu iskaza saslušanih svjedoka, od kojih su je neki prepoznali i jasno rekli da je ubila Blagoju Đuraša, i da je 'bila jedina ženska osoba u Domu JNA'
Vijesti / Crna Kronika | 27. 12. 2017. u 10:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Azru Bašić, bivšu pripadnicu Hrvatskog vijeća obrane (HVO-a), na 14 godina zatvora za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika počinjen 1992. godine na području Dervente.

Prvostupanjsko vijeće je zaključilo da je Bašić izvan razumne sumnje kriva na osnovu iskaza saslušanih svjedoka, od kojih su je neki prepoznali i jasno rekli da je ubila Blagoju Đuraša, i da je 'bila jedina ženska osoba u Domu Jugoslovenske narodne armije (JNA)'.

Sead Đikić, predsjedavajući Sudskog vijeća je kazao da je Bašić oslobođena za tri točke optužnice jer na osnovu iskaza koji su pročitani u sudnici Vijeće nije moglo donijeti odluku o eventualnoj krivici.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacijskom vijeću Suda BiH, javlja BIRN-Justice Report. 

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Azra Bašić, poznata pod nadimkom Azra Dva Noža ili Krvava Azra, u BiH je stigla 22. studenoga 2016. godine zrakoplovom iz Sjedinjenih Država.

Izručena je iz Amerike nakon dugotrajnog i kompliciranog ekstradicijskog procesa.

Za bosanskohercegovačko pravosuđe godinama je bila nedostupna. Početkom 2004. američki FBI joj je ušao u trag na području New Yorka, no uspjela im je pobjeći te je godinama mirno živjela u gradiću Stenton u Kentuckyju, podsjeća RSE.

Od 2011. godine Bašić je bila u ekstradicijskom pritvoru u SAD-u i to vrijeme do današnje presude će joj se uračunati u kaznu.

Kako smo ranije pisali, ono što u optužnici ne piše, ali će se zasigurno o tome pričati je nečovječno postupanje Krvave Azre, djevojačkog prezimena Alešević, koja je inače iz Rijeke.

Ona je, kao pripadnica HVO-a, odsijecala spolovila svojim zatvorenicima, čupala im uši i nokte žaračem, tjerala ih da ližu krv i piju benzin te pužu po razbijenom staklu.  Jednog je zatvorenika i ubila.

O stravičnim mučenjima progovorilo je 26 svjedoka čiji su iskazi poslani u SAD.

Kopirati
Drag cursor here to close