Tegobe

Ališpago na sudu nakon četiri godine stomačnih problema

Nakon četiri godine, u ponedjeljak je nastavljeno suđenje, koje je bilo prekinuto jer je optuženi imao stomačnih zdravstvenih problema.
Vijesti / Crna Kronika | 15. 05. 2018. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastavilo se suđenje Zulfikaru Ališpagi, bivšem zapovjedniku Specijalnog odreda Zulfikar Armije BiH, optuženom da je odgovoran za smrt civila tijekom napada na selo Trusina 1993, nakon što je tim liječnika zaključio da je optuženi sposoban da prati suđenje, objavio je BIRN.

Nakon četiri godine, u ponedjeljak je nastavljeno suđenje, koje je bilo prekinuto jer je optuženi imao stomačnih zdravstvenih problema.

Tim medicinskih stučnjaka zaključio je da je Ališpago sposoban pratiti tijek procesa, pa je suđenje nastavljeno čitanjem optužnice iz 2010. godine koja tereti Ališpagu da je propustio kazniti počinitelje zločina u selu Trusina kod Konjica 1993. godine.

Prema optužnici, pripadnici jedinice Zulfikar su 16. travnja 1993. u jutarnjim satima napali civilno stanovništvo sela Trusina. Tim napadom je rukovodio zamjenik Nihad Bojadžić.

Tom prilikom, kako stoji u optužnici, poginulo je deset civila, jedan vojnik, a teško su ranjena četiri civila.

Nakon okončanja napada, prema optužnici, pripadnici jedinice Zulfikar su u zaseoku Gaj strijeljali pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se predali, kao i civile.

Ališpago je bio optužen za zločine počinjene u selu Trusina zajedno s još petoricom pripadnika Armije BiH – Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem, Nedžadom Hodžićem i Nihadom Bojadžićem.

Međutim, zbog njegove bolesti postupak je razdvojen u ožujku 2014. godine.

Memić, Hodžić i Bojadžić su pravosnažno osuđeni na 37 godina zbog ubojstva hrvatskih civila i zarobljenih vojnika u Trusini, dok su Salčin i Hakalović oslobođeni krivice. Suđenje se nastavlja 22. ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close