SIPA

Akcija 'Zlatni karat': Oduzeto preko 60 kilograma nakita

Privremeno je oduzeto oko 2.000 komada raznog nakita koji svojim izgledom asocira na zlato, zatim oko 60.000 KM i oko 40.000 EUR, te 17 mobilnih telefona, šest pištolja, više pečata i dokumentacije.
Vijesti / Crna Kronika | 08. 03. 2019. u 12:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru operativne akcije kodnog naziva „Zlatni karat“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) otkrili su i privremeno oduzeli oko 50 kg nakita koji svojim izgledom asocira na zlato i oko 13 kg nakita koji svojim izgledom asocira na srebro, ukupne preliminarne vrijednosti oko 3,5 miliona KM. 

Privremeno je oduzeto oko 2.000 komada raznog nakita koji svojim izgledom asocira na zlato, zatim oko 60.000 KM i oko 40.000 EUR, te 17 mobilnih telefona, šest pištolja, više pečata i dokumentacije. 

Realizacija operativne akcije „Zlatni karat“ počela je 6. ožujka. Do sada je su policijski službenici SIPA-e uhitili 30 osoba, zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. 

Akcija se izvodi na 56 lokacija širom Bosne i Hercegovine: Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja. Operativna akcija „Zlatni karat“ koja se realizira po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, odnosi na kaznena djela organizirani kriminal, u vezi s kaznenim djelima krijumčarenje, organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, pranje nova, nedozvoljeno skladištenje robe, poreska utaja ili prevara i krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova, iz Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. 

Osumnjičene osobe terete se da su u suradnji s drugim osobama, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi vršila krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje neocarinjene robe, točnije predmeta od zlata i srebra. 

Pretresi pravnih osoba nastavljaju se i danas, te se očekuje otkrivanje i privremeno oduzimanje dodatnih količina krijumčarenog nakita, nakita bez porijekla i nepropisno obilježenog nakita. 


Kopirati
Drag cursor here to close