Granična policija

Akcija Šiša: Lov zbog zloupotrebe položaja i carinskih prevara

Vijesti / Crna Kronika | 11. 05. 2021. u 09:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Granične policije BiH, u suradnji sa službenicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Obavještajno sigurnosne agencije BiH, na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Gradiške, Prijedora, Banja Luke, pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a prema naredbama Suda BiH, provode operativnu akciju kodnog naziva „Šiša“.

Kako je navedeno, prilikom realizacije navedenih aktivnosti, provode se pretresi na 23 lokacije, radi pronalaženja dokaza  i predmeta važnih za krivični postupak, zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ iz člana 249. stav (2). KZ BiH, a u vezi s krivičnim djelima „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 220. KZ BiH i krivičnom djelom „Carinska prijevara“ iz člana 216. KZ BiH.

''Navedene aktivnosti su usmjerene na dokazivanje nezakonitih aktivnosti prilikom uvoza duhana za
nargilu, kao akcizne robe, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u BiH, preko Međunarodnog aeodroma
Sarajevo. Prilikom navedenih sumnjivih uvoza, osumnjičene osobe su vršile carinske prijevare, koje
su omogućavane od strane službenika UNOBiH. Navedenim nezakonitim aktivnostima oštećen je budžet BiH za više od 600. 000 KM, izbjegavanjem plaćanja akcize'', navela je Granična policija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close