Ročište

Akcija 'Profit': Predložen pritvor za 11 osumnjičenih

U akciji kodnog naziva "Profit" koju su realizirali policijski službenici SIPA-e uhićeno je 14 osoba, od kojih je 13 nakon kriminalističke obrade predano Tužiteljstvu KS.
Vijesti / Crna Kronika | 11. 12. 2020. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postupajući tužitelji Županijskog tužiteljstva Kantona Sarajevo predložili su Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora za 11 osumnjičenih osoba koje su lišene slobode u akciji "Profit".

Ročište je zakazano za danas u 14.30 sati u Kantonalnom sudu Sarajevo, kazala je glasnogovornica kantonalnog tužiteljstva Azra Bavčić.

U akciji kodnog naziva "Profit" koju su realizirali policijski službenici SIPA-e uhićeno je 14 osoba, od kojih je 13 nakon kriminalističke obrade predano Tužiteljstvu KS.

Izvršeno je pretresanje osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na 35 lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku, koje koristi 16 fizičkih lica i devet pravnih lica.

Inače, uhićene osobe osumnjičene su za organizirani kriminal, prevare u privrednom poslovanju, pranje novca i zloupotrebu položaja i ovlaštenja. Pripadnici SIPA-e i dalje vrše pretrese stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari osumnjičenih osoba na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku. Do sada je otkriveno i privremeno oduzeto 744.800 eura, 89.400 KM, 10.800 kuna i 13.720 dinara, te obimna dokumentacija i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku. Poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, policijski službenici SIPA-e privremeno su obustavili raspolaganje novčanim sredstvima na dva računa u iznosu od 1.988.900,44 KM i 1.884.007,40 eura, a koja su locirana na računima 19 osoba.

Inače, Smiljka Jusufranić, Zijad Blekić i Edin Dizdar osumnjičeni su da su bili na čelu organizirane kriminalne grupe u predmetu "Profit", jedne od najkompleksnijih istraga Tužiteljstva Kantona Sarajevo.

Među osumnjičenima je i predsjednik Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH Hasan Ćelam, kao i Edin Muftić, bivši direktor FIMA banke.

Pretresi

U nastavku aktivnosti u okviru operativne akcije kodnog naziva „Profit“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su (10.12.2020. godine) po naredbama Županijskog suda u Sarajevu izvršili pretrese na dvije lokacije u Sarajevu.

Prilikom pretresa stambenog objekta i sefa koji se nalazi u jednoj komercijalnoj banci, policijski službenici SIPA-e otkrili su i privremeno oduzeli 34.900 eura i 46.000 konvertibilnih maraka, priopćeno je danas iz SIPA-e.

 

Kopirati
Drag cursor here to close