Uhićenja

Akcija Profit: Blokirani milijunski računi

Ova grupa se tereti za pranje novca, a radi se o jednoj od najkompleksnijih istraga Tužiteljstva Kantona Sarajevo.
Vijesti / Crna Kronika | 10. 12. 2020. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Države agencije za istrage i zaštitu, nakon krim-obrade u prostorijama te agencije, počeli su predaju uhićenih u akciji "Profit" Tužiteljstvu Kantona Sarajevo, piše Oslobođenje.

Nakon jučerašnjih pretresa uhićeno je 14 osoba. Jedna od osumnjičenih u ovom predmetu je Smiljka Jusufranić, supruga preminulog Ibrahima Jusufranića, nekadašnjeg direktora GRAS-a i vlasnika Internacionalnog univerziteta u Travniku.

Pod istragom su i biznismen Zijad Blekić, direktor brokerske kuće Eurohaus, Hasan Ćelam, predsjednik Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH, te Edin Muftić, nekadašnji direktor FIMA banke i biznismen Edin Dizdar.

Smiljka Jusufranić, Edin Dizdar i Zijad Blekić se sumnjiče da su organizirali grupu, čiji članovi su postali ostali osumnjičeni, koji su imali svoje uloge u njenom funkcioniranju.

Ova grupa se, navodi Oslobođenje, tereti za pranje novca, a radi se o jednoj od najkompleksnijih istraga Tužiteljstva Kantona Sarajevo.

Nakon što je SIPA prije nekoliko godina podnijela izvještaj, tužitelji Tužiteljstva KS su u proteklom razdoblju proširili istragu na ovom predmetu i saslušali 120 svjedoka, što je rezultiralo akcijom na terenu.

Do sada je otkriveno i privremeno oduzeto 744.800 eura, 89.400 КM, 10,800 i 13,720 RSD, te obimna dokumentacija i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Također, pripadnici SIPA-e privremeno su obustavili raspolaganje novčanim sredstvima na dva računa u iznosu od 1.988.900,44 u КM valuti i iznosu od 1.884.007,40 u EUR valuti, koja su locirana na računima 19 osoba.

 

Kopirati
Drag cursor here to close