akcija

Adidas i Nike: Oduzeta roba u vrijednosti od 40.000 KM

Vijesti / Crna Kronika | 16. 12. 2015. u 11:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje Regionalnog centra Tuzla u nekoliko odvojenih akcija oduzeli su raznu robu ukupne vrijednosti veće od 40.000 KM.

Na osnovu prikupljenih obavještajnih informacija o stavljanju u promet u BiH razne robe službenici Uprave za neizravno oporezivanje u Regionalnom centru Tuzla, izvršili su provjere kod obveznika na području Bijeljine. Prilikom izvršenih provjera i uvidom u knjigovodstvenu dokumentaciju utvrđen je višak robe stranog porijekla. Radilo se o tekstilnoj robi: trenerkama, prslucima i jaknama, u količini od 658 komada (robnih marki Adidas i Nike). Vrijednost privremeno oduzete robe iznosila je cca 28.610,00 KM, dok je protiv počinitelja izrečena novčana kazna od 2.000 KM i pokrenut prekršajni postupak pred Općinskim sudom u Tuzli.

Shodno zajedničkim obavezama i mjerama definiranim Akcijskim planom za implementaciju Sporazuma o međusobnoj suradnji, ovlašteni službenici UNO u suradnji sa službenicima Granične policije BiH proveli su zajedničku akciju u sprječavanju i suzbijanju nezakonitog unosa roba u carinsko područije BiH. Privremeno su oduzeli raznu robu (konditorske proizvode) ukupne vrijednosti u iznosu od cca 2.500,00 KM. Obzirom da se radilo o robi stranog porijekla koja je unesena van graničnog prijelaza i koja nije prošla odgovarajuću carinsku proceduru ovlaštena službena lica nadležnom sudu podnijet će Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Službenici UNO u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a TŽ, PU Kalesija i policijskim službenicima MUP-a RS, zbog sumnje u nedozvoljen promet akciznih proizvoda izvršili su provjeru prometa duhanskih proizvoda na tržnici “VIRGINIA” u Memićima. Tom prilikom je od 5 fizičkih lica privremeno oduzet sitno rezani duhan u količini od 83,5 kg i 81 paklica cigareta, procijenjene tržišne vrijednosti u iznosu od 10.000,00 KM. Protiv učinitelja opisanih nezakonitosti, u narednom periodu nadležnom sudu bit će podneseni Zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka. Ovo je samo jedna od akcija suzbijanja nelegalne trgovine duhana i duhanskih prerađevina koje će i u narednom razdoblju biti izvedene na tržnicama širom BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close