Istraga i pomoć

Zbog ubojstva policajaca sarajevska policija traži pomoć FBI

Halilović je u obraćanju zastupnicima rekao da su nastavljene aktivnosti na identificiranju i pronalasku osoba koje se mogu dovesti u vezu sa počiniteljima dvostrukog ubojstva
Vijesti / Crna Kronika | 02. 11. 2018. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo zatražilo je pomoć američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) u rasvjetljavanju nedavnog ubojstva dvojice policajca u sarajevskom naselju Alipašino polje, izjavio je danas policijski ravnatelju ovom MUP-u Mevludin Halilović.

"Pregovara se i o uključivanju određenih institucija Srbije kako bi ovaj događaj bio rasvijetljen", rekao je Halilović na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

Policija spremna

Ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Vedran Mulabdić kazao je na hitnoj sjednici Skupštine KS-a, na kojoj se raspravljalo o sigurnosnoj situaciji u KS, da je nedavno ubojstvo policajaca narušilo sigurnosnu situaciju u kantonu te da je kod građana prouzrokovalo nemir i revolt.

Istaknuo je, međutim, da je od 2014. godine do 2018. godine broj počinjenih krivičnih djela smanjen za 30 posto te da je sigurnosna situacija u prometu zadovoljavajuća.

Poručio je da je policija spremna odgovoriti na svaki izazov te je skrenuo pozornost građanima da iskažu uvažavanje i poštovanje prema sarajevskim policajacima.

Premijer KS-a Adem Zolj naglasio je da su u stalnom kontaktu sa svim policijskim agencijama kako bi slučaj ubojstva policajaca priveli kraju te da će županijska vlada sve zahtjeve policijske uprave uvrstiti u nacrt proračuna za 2019. godinu.

''Do ovog događaja situacija je bila zadovoljavajuća i zbog toga ćemo učiniti sve da ovaj slučaj riješimo'', zaključio je Zolj.

Ravnatelj Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Halilović istaknuo je kako je događaj od 26. listopada narušio sigurnosnu situaciju u KS-u, ali da je najveći razlog entitetsko razgraničenje.  

''Zaključeno je da je potrebno preuzeti određene mjere kad su u pitanju teške krađe motornih vozila koje su na ovim prostorima odavno prisutne i koje su u nekim slučajevima okarakterisane kao organizirani kriminal'', naveo je.

Halilović ističe da je 2010. godine u KS-u ukradeno oko 800 vozila, a 2017. godine 420 vozila te da je u tom razdoblju smanjena krađa za 50 posto. Između ostalog, kazao je da je od 2015. godine do danas registrovano 17 napada na policajce.

Vještačenje tragova

''Nakon izvršenog uviđaja, nastavljene su aktivnosti na identifikaciji počinitelja i protiv jedne osobe smo podnijeli prijavu Tužiteljstvu KS-a, koji se trenutno nalazi u pritvoru. Trenutno vršimo vještačenje tragova i zatražili smo pomoć policijskih agencija iz inozemstva'', poručio je.

Istaknuo je da postoji mogućnost da se predmet ubojstva policajaca prebaci Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, što oni nisu prihvatili, jer slučaj još uvijek vodi Tužiteljstvo KS-a.

''Ukoliko Tužiteljstvo BiH preuzme slučaj, svakako želimo da budu uključeni'', kazao je Halilović te izrazio potrebu povećanje broja policajaca i nabavku nove opreme za MUP KS-a.

Odgovarajući na pitanja zastupnika, Halilović ja kazao da se osjeća sigurno u Kantonu Sarajevo te da je situacija od 2016. godine znatno unaprijeđena.

Podsjećamo, dva policajca ubijena su u petak, 26. listopada u ranim jutarnjim satima u sarajevskom naselju Alipašino Polje nakon što su nepoznati počinitelji pucali na automobil u kojem su se nalazili policijski službenici.

Jedan policajac je smrtno stradao na mjestu događaja, dok je drugi preminuo u bolnici nakon višesatne borbe za život. Sve policijske agencije i službe u BiH još intenzivno tragaju za počiniteljima ovog gnusnog zločina.

Kopirati
Drag cursor here to close