Skok s mosta

Zbog nabujale rijeke obustavljena potraga za utopljenikom

Na osnovu realiziranih aktivnosti u predhodnim danima za nedjelju 3.2. je planiran nastavak potrage sa akcentom na pretrage niza malih ada u rejonima rijeke Une u naselju Halkići, Stagarić i Ljusina.
Vijesti / Crna Kronika | 03. 02. 2019. u 19:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosanskoj Krupi sa željeznog mosta dana 29.1.2019. godine u 12:30 sati jedna osoba je skočila u rijeku Unu, po opisu muškarac, a za kojeg se pretpostavlja da je H.H. iz Bosanske Krupe.

Dana 30.1. na inicijativu građana na lokaciju utapanja osobe H.H. izašli su pripadnici odjeljenja za traženje i spašavanje dobrovoljne vatrogasno-spasilačke jedinice (DVJ) DVD-a Bosanska Krupa. Izvršena je fizička pretraga lijeve obale rijeke Une, u dijelu od mjesta utapanja unesrećene osobe do ugostiteljskog objekta 'Zeleni otoci' po procedurama potrage i spašavanja na vodi.

U petak i subotu aktivnosti su nastavljene daljim tokom rijeke Une, s tim da se nakon izlaska iz zone 'Zelenih otoka' potraga proširila i na desnu obalu rijeke Une.

Kao ispomoć u aktivnostima potrage pripadnicima odjeljenja za traženje i spašavanje DVJ DVD-a Bosanska Krupa su se pridružili rafting vodiči rafting kluba 'Svarog' i 'Kajak kanu klub Una' iz Bihaća te stavili na raspolaganje svoje ljudske i materijalne resurse. U suradnji sa rafting vodičima iz Bihaća aktivnosti potrage su u subotu 2.2. stigle do željezog mosta u Bosanskoj Otoci.

Tijekom subote akciji potrage se pridružila i Služba za spašavanje pod vodom koja djeluje kroz strukture civilne zaštite Općine Bosanska Krupa, ali zbog izuzetno slabe vidljivosti, od strane rukovoditelja jedinice procjenjeno je da ronjenje nije moguće, te su aktivnosti prolongirane do povećanja stupnja vidljivosti pod vodom.

Foto: DVD Bosanska Krupa / Potraga za utopljenikom

Na osnovu realiziranih aktivnosti u predhodnim danima za nedjelju 3.2. je planiran nastavak potrage sa akcentom na pretrage niza malih ada u rejonima rijeke Une u naselju Halkići, Stagarić i Ljusina. U realizaciju tih aktivnosti se pridružila i DVD Vatrogasnog društva Otoka iz Bosanske Otoke.

Tijekom pripreme plana aktivnosti za nedjelju 3.2. od strane zapovjednika DVJ DVD-a Bosanska Krupa i VD Otoka je procjenjeno da uslijed enormnog povećanja vodostaja od 100 cm u zadnja 24 sata, a u cilju sigurnosti sudionika potrage aktivnosti su privremeno obustavljene. Aktivnosti potrage će se nastaviti nakon smanjenja vodostaja.

Za ponedjeljak 4.2. su najavljene aktivnosti potrage i ronilačkog tima MUP-a Unsko-sanske županije. "Ovom prilikom upućujemo apel stanovnicima općine, koji žive, borave ili se kroz sportsko-rekreativne aktivnosti bave ribolovom na obalama rijeke Une, da obrate pažnju prilikom kretanja obalama rijeke Une na mogućnost uočavanja tijela unesrećene osobe, te se o zapažanjima obrate Petoj policijskoj upravi Bosanska Krupa na telefon 122", navodi se u priopćenju DVD Bosanska Krupa.

Kopirati
Drag cursor here to close