Više krivičnih djela

Zatvorska kazna za potpredsjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Kako je navedeno u presudi, Švancer je ovim kaznenim djelima protupravno prisvojila 11.350 KM i ova sredstva će joj biti oduzeta.
Vijesti / Crna Kronika | 14. 10. 2019. u 17:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivša potpredsjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH) Vesna Švancer u ponedjeljak je prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Tuzli osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije i pol godine zbog 'Udruživanja radi činjenja kaznenih djela', 'Zloupotrebe položaja i ovlaštenja', te 'Prijevare'.

U  obrazloženju presude navedeno je da je Švancer za počinjeno kazneno djelo 'Udruživanje radi činjenja kaznenih djela' osuđena na godinu dana zatvora, a za produženo kazneno djelo 'Zloupotreba položaja' na godinu i četiri mjeseca zatvora. Za kazneno djelo 'Prijevara' izrečena joj je kazna od četiri mjeseca, javili su mediji.

Švancer je osuđena na osnovu optužnice Tužiteljstva Tuzlanske županije u kojoj je navedeno da je na funkciji potpredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH formirala udruženje u kojem su bili njen vozač Azra Džafić i još neke njima poznate osobe kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH uvjetovali te osobe da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.

Prema optužnici Tužiteljstva Tuzlanske županije, Švancer i drugi članovi udruženja su od ožujka 2016. do travnja 2018. godine u Sarajevu, Visokom, Tuzli i Koraju kontaktirali građane i neprofitne organizacije kojima su obećavali, a Švancer i isplaćivala nepovratnu pomoć u manjim iznosima.

Većinu dobivenih sredstava korisnici su vraćali Švancer ili članovima udruženja, čime je ona sebi ili članovima udruženja pribavila protupravnu imovinsku korist 14.350 KM, piše Srna.

Kako je navedeno u presudi, Švancer je ovim kaznenim djelima protupravno prisvojila 11.350 KM i ova sredstva će joj biti oduzeta. Presuda nije pravosnažna, a tužiteljstvo i obrana imaju prava žalbe u roku od 15 dana.

U zatvorsku kaznu bit će joj uračunato vrijeme provedeno u pritvoru. Ona je uhićena u akciji "Globus" 20. svibnja prošle godine. Švancer je bivši član SBB-a, a nakon potvrđivanja optužnice isključena je iz članstva.

Kopirati
Drag cursor here to close