Nastavak suđenja

Svjedok tvrdi: Čaušević je vedrio i oblačio u UNO

Sa Čauševićem je svjedok, kako je rekao, komunicirao najčešće putem medija, naglasivši da je optuženi bio instruiran u UNO da bi se vršile pljačke.
Vijesti / Crna Kronika | 08. 03. 2018. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju Kemalu Čauševiću i Anesu Sadikoviću, svjedok Državnog tužiteljstva ispričao je da je 2007. došao do saznanja o kriminalu u Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) i da je odlučio da formira sindikat.

Mehmedalija Osmić je rekao da je atmosfera rada u UNO bila nikakva i da je bivši direktor Čaušević imao kontakte s nečasnim ljudima, kriminalcima. "Žalili su se ljudi, jedva su disali. Kad on treba da dođe negdje, bježali su po uredima", naveo je Osmić.

Čaušević je, prema svjedokovim riječima, pisao naredbe, koje su često mijenjane, o tome gdje će se cariniti tekstil, a cilj svega, istaknuo je Osmić, bila je pljačka. "Među ljudima je bila priča o 'Keminim kamionima' koji su bili u vlasništvu onih koji su s njim bili 'u talu'. To su bili kamioni Sedineta Karića i Sadikovića", kazao je Osmić.

Sa Čauševićem je svjedok, kako je rekao, komunicirao najčešće putem medija, naglasivši da je optuženi bio instruiran u UNO da bi se vršile pljačke. "Čaušević je vedrio i oblačio u UNO dok je bio direktor", ustvrdio je svjedok i dodao da je na sudu tužio Čauševića i dobio spor, ali da mu šteta nije plaćena.

Na pitanje Obrane, svjedok je odgovorio da u svojim kontrolama nije našao nikakve nezakonitosti na strani optuženog, da protiv Čauševića nema ništa osobno, ali ima protiv njegovog rada. Dodao je da Čaušević nije ustrojio UNO – 'jer je došao na gotovo'. Prilikom ispitivanja svjedok je Čauševiću kazao da je uništio UNO i da ga treba biti stid.

Optužnica tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, primanje dara i pranje novca, a Anesa Sadikovića za davanje dara. S njima je bio optužen i Sedinet Karić, ali je on osuđen na godinu zatvora po sporazumu o priznanju krivnje.

Drugi svjedok Nebojša Mihajlović je rekao da je njegova knjigovodstvena agencija u Brčkom surađivala s firmom 'Eko san' i da je najčešće kontaktirao s Kasimom Sadikovićem. Kada je Kasim bio bolestan, svjedok je, kako je kazao, kontaktirao s njegovim sinom Anesom Sadikovićem i komunikacija se najčešće odvijala ako bi se javili problemi s carinskim i poreznim kontrolama.

Svjedok Džemal Škrijelj je ispričao da je pet godina radio u administraciji 'Eko sana', kada je surađivao s Kasimom Sadikovićem, piše BIRN.

Prema svjedoku, nakon što se Kasim razbolio, kontakt je prešao na njegovog sina Anesa Sadikovića. Spomenuo je svjedok i da se 'Eko san' bavio uvozom iz Turske, Mađarske i Kine, te da su, po potrebi, pružali administrativnu podršku firmi 'Janus'. Nastavak suđenja je 29. ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close