Mutni poslovi u Mostaru

Svjedok: Unošenje negativnih saznanja u Službi za poslove sa strancima

Optuženi Josip Kvesić optužio je svjedoka da ga je lažno optužio za nepravilnosti u slučaju Anite Ličine.
Vijesti / Crna Kronika | 12. 03. 2018. u 21:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici u terenskom centru Službe za poslove sa strancima u Mostaru unosili su navodna negativna saznanja o talijanskom državljaninu nakon što je po njegovom sjedočenju pokrenuta istraga protiv Borisa Kordića i Josipa Kvesića, kazao je svjedok Tužiteljstva BiH.

Enes Obralija, glavni inspektor unutarnje kontrole Službe za poslove sa strancima, odgovarajući na unakrsna pitanja Obrana, govorio je o zakonitosti istrage koju je proveo po anonimnoj prijavi protiv Kordića i Kvesića, koja je završila prijavom Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

U ovoj anonimnoj prijavi, potvrdio je svjedok na osnovu pitanja odvjetnika, Kordić i Kvesić su prijavljeni zbog postupanja u slučaju dva irska građanina. Svjedok je rekao da je kao inspektor radom po ovoj prijavi došao do dodatnih saznanja o slučaju talijanskog građanina Luigija De Iucidibusa, vlasnika firme u Hercegovini.

Sa direktorom De Iucidibusove firme Borisom Blaževićem, Obralija se na preporuku ljudi sa kojima je ranije razgovarao našao na pumpi na cesti južno od Mostara, navodi BIRN. "Bili smo četiri-pet sati na pumpi sa Blaževićem. Kasnije je došao Luigi i složio se sa svime što je Blažević rekao", kazao je Obralija.

Kordićevog odvjetnika Ragiba Hadžića zanimalo je na osnovu čega su inspektori interne kontrole razgovarali sa talijanskim građaninom. "Na osnovu sumnje da je postupljeno nezakonito", kazao je Obralija.

Obralija je za De Iucidibusa rekao da se iz dokaza dalo naslutiti da je 'ostao duže nego što je smio', ali da nije postojala osnova za sumnju 'da nešto nije uredu s njim', kako je rekao odvjetnik Hadžić. "To nije točno. To su konstrukcije. U bazama Službe su nakon izuzeća predmeta unošena operativna saznanja za njegov ili neki drugi predmet", kazao je Obralija.

Službenici terenskog centra u Mostaru predložili su ranije da se talijanski građanin smjesti u Imigracioni centar jer je u BiH boravio duže od dozvoljenog zabranjen mu je ulazak u BiH narednih pet godina.

"On je rekao da će dobrovoljno napustiti BiH. Što ćete ga smještati ako će sam napustiti BiH", kazao je Obralija i dodao da je De Iucidibus sam napustio BiH na graničnom prelazu Doljani.

Optuženi Kordić je Obraliju pitao da li su De Iucidibus i Blažević očekivali usluge o inspektora za suradnju sa njima. Obralija je na to odgovorio kako su na jednom od sastanaka oni 'očekivali novac'.

Svjedok je potvrdio da su izjave od Hamdija Muhadrija i još nekoliko osoba, u kojoj je on rekao da nikada nije čuo za ime Anite Ličine, uzete u Muhadrijevoj pekari u blizini gdje se nalazio stan koji je Ličina navodno iznajmljivala.

Hadžić je pitao svjedoka gdje se nalazi originalni ugovor o najmu stana kojeg su potpisali Anita Ličina i vlasnik pekare u Mostaru Hamdi Muhadri. "To je pitanje za vaše svjedoke. Ja sam uzeo sve što je bilo tamo", kazao je svjedok. Hadžić je zatim postavio dodatno pitanje gdje se nalazio original ugovora kao dio dokumentacije koja je kod svjedoka bila mjesec dana.

"Bio je u prostorijama Službe pod ključem", kazao je svjedok. Odvjetnik Hadžić je svjedoka pitao da li je zaustavio postupak protiv Kordića nakon što je on tražio izuzeće Obralije i još jednog inspektora iz slučaja.

"Mi nismo sudska vlast da se traži naše izuzeće. On je tražio izuzeće dvoje ljudi. Onda ne bi imao tko raditi jer je nas inspektora ukupno troje", kazao je Obralija. Optuženi Josip Kvesić optužio je svjedoka da ga je lažno optužio za nepravilnosti u slučaju Anite Ličine.

Optužnica Tužiteljstva BiH tereti Borisa Kordića, šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima BiH, Josipa Kvesića, inspektora u istom uredu, i direktoricu firme 'Vlamon' Vlatku Puljić, da su zloupotrijebili položaj, te prijetnjama iznuđivali koristi od stranih državljana na području Hercegovine. Suđenje se nastavlja 19. ožujka, piše BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close