Iskazi

Suđenje Radončiću i ostalima: Ekspresno imenovanje veleposlanika

Vajnaga je pojasnila da je u apoteku otišla po terapiju gdje je zatekla neugodnu situaciju, odnosno vidjela uposlenicu da plače i koja je morala pisati izjavu.
Vijesti / Crna Kronika | 01. 02. 2018. u 01:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedok Obrane je na suđenju Fahrudinu Radončiću i još troje optuženih za ometanje pravosuđa izjavio da Nermana Hadžijahić nije bila prijedlog Saveza za bolju budućnost (SBB) za veleposlanicu u Sloveniji.

Munib Jusufović koji je iskaz dao kao svjedok Obrane Bakira Dautbašića je spomenuo da je bio koordinator SBB-a na sastancima sa Strankom demokratske akcije (SDA) gdje se pregovaralo o kadrovskim rješenjima i da je 15. prosinca 2015. postignut dogovor o namjenskoj industriji.

Odmah nakon toga, prema riječima svjedoka, krenuo je sastanak o 'živim temama' resora u 'BH Telecomu' i 'Elektroprivredi', nakon čega je postignut dogovor.

"Dautbašić je sjedio s moje desne strane i pitao me hoću li ja ili on javiti šefu. Zna se da je Radončić šef. I u SDA su javljali svom šefu Bakiru Izetbegoviću. Rekao sam mu da javi on, a ja sam nastavio razgovor s Adilom Osmanovićem", kazao je svjedok i dodao da je vidio da optuženi tipka poruku, ali se nije zagledao u sadržaj.

Jusufović je naveo da je Nermana Hadžijahić bila Izetbegovićev prijedlog za poziciju veleposlanice. "Nije uopće postojao prijedlog SBB-a za njeno imenovanje, niti je predložena po proceduri, odnosno nije prošla kadrovsku komisiju", rekao je svjedok i dodao da se prvi put tada susreo s ekspresnim imenovanjem veleposlanika.

Tužiteljstvo je navelo da ovaj svjedok ne može biti objektivan i da je ranije prisustvovao u publici na suđenju, navodi BIRN.

Na teret je Radončiću stavljeno da je, u dogovoru s Dautbašićem, nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Azru Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori. Zauzvrat je Hadžijahiću, kako se navodi u optužnici, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto veleposlanika u Sloveniji ili nekoj zapadnoeuropskoj zemlji.

Radončića optužnica tereti da je naredio izvršenje pritiska na Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršitelji bili Bilsena Šahman i Dautbašić.

Svjedokinja Obrane Elifa Vajnaga rekla je da je u prosincu 2015. komunicirala s optuženom Šahman u vezi s operativnim zahvatom koji je imala, te da joj je u jednoj poruci napisala: 'Smijenite monstruma, raja samo plače po apotekama'.

Vajnaga je pojasnila da je u apoteku otišla po terapiju gdje je zatekla neugodnu situaciju, odnosno vidjela uposlenicu da plače i koja je morala pisati izjavu.

Treća svjedokinja Amela Mujkić je ispričala da je bila na tradicionalnoj zabavi koju je priredila firma 'Farmavita' u vogošćanskom hotelu 'Park' u prosincu 2015. i da je bila prisutna Azra Sarić koja je na početku dočekivala goste, a tijekom večeri plesala i bila dobro raspoložena, kao i na ranijim zabavama.

"Kada smo krenuli kući, malo smo i popričali. Sarić je pitala kolegicu želi li da je poveze kući te su njih dvije otišle, a mi ostali smo čekali taksi", rekla je Mujkić.

Obje svjedokinje su ustvrdile da je tadašnjem direktoru 'Apoteka Sarajevo' isticao mandat, da je njihova želja bila da na toj funkciji bude Šahman, ali da optužena to nije željela, niti se prijavila na natječaj.

Rješenjem Sudskog vijeća s jednog od ranijih ročišta, Tužiteljstvu BiH je zabranjeno da kontaktira sa Sarić dok se ne donese odluka hoće li biti saslušana po prijedlogu Obrane Šahman, a tužiteljica Elvira Stanojlović je rekla da je svjedokinja bila u Tužiteljstvu, o čemu je sačinjena službena zabilješka. To je dovelo do rasprave u sudnici, a tužiteljica je navela da svjedokinja nije saslušavana, niti su joj spominjana imena svjedoka ili okolnosti o kojima će davati iskaz.

"Ovo da je zatražio netko od branilaca, išao bi prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanjem pritvora zbog ometanja rada pravosuđa. Tipično kršenje prava na Obranu", rekao je branilac Muhidin Kapo. Nastavak suđenja je 7. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close