Svjedoci

Suđenje Čauševiću: Najpovoljniji uvjeti pri uvozu robe u BiH

Svjedok Davor Ilić iz UNO je rekao da je sačinio šematski prikaz uvoza roba na osnovu 12 naredbi za carinjenje od 2004. do 2011. godine, koje je, prema njegovim riječima, potpisala jedna osoba, a koje su se odnosile za period jednog mjeseca ...
Vijesti / Crna Kronika | 06. 07. 2018. u 00:29 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju bivšem direktoru Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) Kemalu Čauševiću, svjedok Državnog tužiteljstva je rekao kako mu je Sedinet Karić pričao da ima najpovoljnije uvjete pri uvozu robe u BiH.

Besim Jahić je rekao da je radio kod Karića kao vođa puta autobusa, da mu je poznato da se bavio uvozom robe iz Turske, Mađarske i Kine, te da ga je više puta vozio u Banju Luku i Sarajevo, ali mu nije govorio s kim se treba naći.

"Uvijek kada bih krenuo s Karićem, nisam znao krajnje odredište. Govorio bi da idem lijevo, desno, a potom da se parkiram i čekam ga da me pozove kada završi", kazao je svjedok, objavio je BIRN.

Na upit da li su se nalazili s Hajrudinom Lagumdžijom iz UNO-a, Jahić je odgovorio da su sjedili u slastičarni u Banjoj Luci kada je došao krupan čovjek, koji je s Karićem prešao za drugi stol. Jahić je potvrdio kao točan i dio iskaza iz istrage u kojem je opisao da je Karića jedne prilike vozio u Sarajevo da se nađe sa Čauševićem, ali da nije prisustvovao tom sastanku.

"Sedinet je svašta pričao, da zna Kemala Čauševića… Pričao je da ima najpovoljnije uvjete da carini kamion pri uvozu", izjavio je svjedok, koji je pojasnio da Čauševića ne poznaje. Odgovarajući na unakrsna pitanja Obrane, svjedok je napomenuo da nikada nije vidio carinske deklaracije kod Karića niti je ikada bio na carini.

Jahić je pojasnio i da mu nikad nije rečeno da daje novac Čauševiću, niti je to vidio. Dodao je i kako nikad Karića nije vidio u društvu sa Anesom Sadikovićem i da njih dvojica nisu bili u dobrim odnosima.

Optužnica tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, primanje dara i pranje novca, a Anesa Sadikovića za davanje dara pri uvozu tekstilne robe. S njima je bio optužen i Sedinet Karić, ali je on osuđen na godinu zatvora po sporazumu o priznanju krivnje.

Svjedok Davor Ilić iz UNO je rekao da je sačinio šematski prikaz uvoza roba na osnovu 12 naredbi za carinjenje od 2004. do 2011. godine, koje je, prema njegovim riječima, potpisala jedna osoba, a koje su se odnosile za period jednog mjeseca ili godine.

"Nisam pratio kretanje, samo sam grafički naznačio ono što je nađeno u sistemu s točnim podacima na kojim se ispostavama roba carini, količinama i vrijednosti uvoza", kazao je svjedok i dodao da njegova analiza obuhvaća firme 'Janus', 'Ekosan', 'Obiteks' i 'KS Obitex'.

Čauševiću je svjedok rekao da mu nije poznato da ove firme pri carinjenju nisu mijenjale carinske ispostave u Banjoj Luci, Bijeljini i Tuzli, odnosno da su koristile po jednu pri uvozu. "Nikakve razlike nema između prvog i zadnjeg dana. Kemal Čaušević nije potpisao niti jednu naredbu", kazao je optuženi Čaušević.

Iskaz je dao i svjedok Dževad Hozo, koji je potvrdio da je bio u komisiji za pregled potrebnih uvjeta za tiskanje poreznih markica, te da su nakon obilaska tiskara u Sarajevu i Banjoj Luci dali mišljenje da postavljene uvjete ispunjava ona u Grudama, koju su također obišli. Nastavak suđenja je 12. srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close