Izmjene zakona

Srbija uvela kaznu doživotnog zatvora

Kazna se odnosi na krivična djela silovanja i ubojstva djece, trudnica i nemoćnih, ali i na ratne zločine, ubojstvo državnika ili ugrožavanje sigurnosti države.
Vijesti / Crna Kronika | 21. 05. 2019. u 11:29 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Srbije usvojila je izmjene Krivičnog zakonika i izmjene Zakonika o krivičnom postupku, čime se kao najviša kazna u Srbiji uvodi doživotni zatvor.

Doživotna kazna zamijenit će dosadašnju kaznu do 40 godina zatvora.

Najstroža kazna može biti izrečena zbog najtežih krivičnih djela protiv života i tijela i krivična djela protiv spolne slobode u slučajevima kada je zbog izvršenja djela nastupila smrt djeteta, maloljetnika, trudne žene i nemoćne osobe.

Doživotna kazna se odnosi i na djela ubojstvo predstavnika najviših državnih organa, teška djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih djela, genocid, zločin protiv čovječnosti, niz ratnih zločina, uništenje i oštećenje nuklearnog objekta i ugrožavanje osoba pod međunarodnom zaštitom.

Ovim izmjenama zakona ukida se uvjetni otpust za određena krivična djela, te sud ne može uvjetno otpustiti osuđenog za krivična djela - teško ubojstvo, silovanje, obljuba nad nemoćnom osobom, obljuba nad djetetom i obljuba zloupotrebom položaja.

Doživotna kazna zatvora ne može se izreći osobi koja je u vrijeme kada je izvršila krivično djelo imala manje od 21 godine.

Kopirati
Drag cursor here to close