170 000 KM

Spreman za crno tržište BiH i RH: Oduzeto više od tonu i pol duhana

Pronađen je i stroj za rezanje duhana. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe, koja je bila namijenjena crnom tržištu u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj procjenjuje se na iznos od 170.000 KM.
Vijesti / Crna Kronika | 18. 03. 2018. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje iz regionalnog centra Tuzla izveli su na području Obudovca operativnu akciju kodnog naziva 'Ronhill'. Tom prilikom pronađena je i oduzeta velika količina duhana namijenjenog crnom tržištu u Bosni i Herecegovini i Republici Hrvatskoj, kao i poseban stroj za rezanje duhana. Ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na 170.000 KM.

U akciji kodnog naziva 'Ronhill' izvršen je pretres obitlejske kuće i pomoćnih objekata u vlasništvu osobe sa inicijalima P.P na području Obudovca, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i naredbe Suda BiH. Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je 1.033 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica i 685 kg duhana u listu.

Na osnovu operativnih saznanja službenika Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja UNO u regionalnom centru Tuzla, došlo se do lokacije na kojoj se vršila priprema duhana za plasiranje na crno tržište.

Pored toga, pronađen je i stroj za rezanje duhana. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe, koja je bila namijenjena crnom tržištu u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj procjenjuje se na iznos od 170.000 KM.

Protiv osumnjičene osobe bit će podnesen Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju Tužiteljstvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo 'Nedozvoljen promet akciznih proizvoda', iz člana 210a, Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH.

Prilikom aktivnosti na terenu službenici UNO koristili su posebnu specijaliziranu opremu, koja je bila predmet domacije Vlade SAD-a kroz program EXBS, kao i stečena znanja na posebnim obukama organiziranim kroz pomenuti program.

Iz UNO posebno ističu da je u 2018. godini Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja UNO u regionalnom centru Tuzla, uključujući i ovu akciju ukupno oduzela 1.700 kg rezanog duhana, 685 kg duhana u listu, 5.643 paklica cigareta, 55.365 komada ručno punjenih cigareta, priopćeno je iz Ureda za informiranje te Uprave.

Kopirati
Drag cursor here to close