Suđenje

Služba za poslove sa strancima: Pozajmica od 100 000 eura da hotel posluje bez problema

Svjedok je rekao da je isplaćeno 15.000 eura u gotovini i 85.000 preko računa. Kako tvrdi svjedok, do danas mu nijedan euro nije vraćen.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 03. 2018. u 01:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedok Državnog tužiteljstva kazao je na suđenju za zloupotrebe u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima kako je odobrio pozajmicu od 100.000 eura kompaniji 'Vlamon' da bi njegov hotel 'In Spa' poslovao bez problema.

Talijanski državljanin Gracijano Kastanjer, vlasnik hotela 'In Spa', ispričao je kako je ovlastio direktora hotela Luku Kobrea, da isplati pozajmicu od 100.000 eura, jer je u njega imao puno povjerenje.

"Rečeno mi je da pozajmicu isplaćujemo firmi 'Vlamon', koja je u vlasništvu dvije supruge, Borisa Kordića i Josipa Kvesića. Prije pozajmice nekoliko puta sam ih vidio. Kobre mi je jednom predstavio Kordića i rekao da je to čovjek od uticaja i da je važan", ispričao je svjedok, prenosi BIRN.

Prema riječima Kastanjera, Kobre je Kvesića predstavio i kao direktora Ureda za strance u Mostaru, koji mu je pomogao da riješi probleme oko boravka u BiH. Svjedok je rekao i da je Kordić od Kobrea jedne prilike tražio pozajmicu za 'Vlamon'.

"Kobre mi je rekao da je firma 'Novi Horizonti' zatvorena i da bi bilo dobro da damo pozajmicu. To sam i odobrio kako bi izbjegli nepotrebne probleme. Nije to bila mala stvar, dati tolike novce. Ipak, bili smo u stranoj zemlji i već smo imali probleme sa blokadom zemljišta, koje i danas imamo", dodao je svjedok.

Kordića, šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima BiH, Kvesića, inspektora u istom uredu, i direktoricu firme 'Vlamon' Vlatku Puljić optužnica tereti da su zloupotrijebili položaj, te prijetnjama iznuđivali određene vrste koristi od stranih državljana na području Hercegovine.

Svjedok je rekao da je isplaćeno 15.000 eura u gotovini i 85.000 preko računa. Kako tvrdi svjedok, do danas mu nijedan euro nije vraćen.

"U ugovoru je na moju inicijativu stajalo da se novac vrati za tri godine. Također, tražio sam da Kvesić i Kordić budu jemci za povrat. Još uvijek ništa nisam dobio. Osjećam se oštećenim i zahtjevam povrat novca sa kamatama", kazao je Kastanjer.

Na pitanje Kordićevog odvjetnika Ragiba Hadžića da li mu je poznato kako je Udruženje 'Novi Horizonti' blokirano jer su strani državljani kao volonteri radili za njih bez prijave, svjedok je kazao da mu to nije poznato. Nastavak suđenja zakazan je za 7. ožujak.

Kopirati
Drag cursor here to close