Aktivnosti GP BiH

Sarajevo: Talijanka uhvaćena sa silikonskim pečatima policija EU

U prvih sedam mjeseci 2019. godine policijski službenici GPBiH evidentirali su 37 krivičnih djela 'Krijumčarenje ljudi', te tri 'Organiziranje grupe ili udruženja za vršenje KD krijumčarenje migrantima'.
Vijesti / Crna Kronika | 20. 08. 2019. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz pojačane mjere sprječavanja ilegalnih prelazaka migranata u graničnom pojasu jedna od osnovnih aktivnosti pripadnika Granične policije BiH je otkrivanje i procesuiranje osoba koje stječu protupravnu imovinsku korist krijumčarenjem osoba preko bh. teritorija. Broj otkrivenih krijumčara, a samim tim i aktivnosti policijskih službenika konstantno se povećava, a najnoviji slučajevi evidentirani su na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradina i na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Pripadnici GPBiH su 13.8. na Međunarodnom aerodromu Sarajevo na letu iz Istanbula pregledom državljanke Italije i Bugarske P. G. (1966.), koja je kontroli pristupila u grupi s još tri osobe, otkrili tri putovnice R. Turske, nosače i silikonske otiske pečata graničnih policija EU zemalja i R. Turske.

Državljanka Italije i Bugarske lišena je slobode i uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu 'Krijumčarenje ljudi' predata Tužiteljstvu BiH. Tri državljana Turske koji su doputovali u pratnji P. G. ispitani su u svojstvu svjedoka i odbijen im je ulaz u BiH, nakon čega su vraćeni u Istanbul.

U prvih sedam mjeseci 2019. godine policijski službenici GPBiH evidentirali su 37 krivičnih djela 'Krijumčarenje ljudi', te tri 'Organiziranje grupe ili udruženja za vršenje KD krijumčarenje migrantima'. Nadležnom tužiteljstvu podneseno je 37 izvještaja protiv 74 osobe.

Među prijavljenima je 61 državljanin BiH, četiri Srbije, tri Crne Gore i po državljanin Turske, Egipta, Sirije, Nizozemske, Pakistana i Alžira, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje GP BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close