Rostovo

Svjedoci otkrili lokalitet: Traga se za bugojanskim Hrvatima

Plato Rostova mjesto na kojem su posljednji put viđene 23 osobe koje su zarobili pripadnici ARBiH i koji su odvedeni u nepoznatom smjeru.
Vijesti / Crna Kronika | 21. 07. 2021. u 10:09 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na lokalitetu Tvrdulja kraj Bugojna krenula je potraga za tijelima ubijenih bugojanskih Hrvata.

''Traga se za bugojanskom skupinom koja je nestala na području Rostova. Radi se o 12 žrtava i potrazi po tvrdnjama svjedoka. Informacije smo prikupili u suradnji sa SIPA-om'', rekla je za Bljesak.info Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.  

Tužiteljstvo BiH objavilo je kako je istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine na terenu, gdje po nalogu tužitelja koordinira rad ovlaštenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije.

Večernji list piše kako njihov izvor nije želio objasniti što to točno podrazumijeva iako su mogućnosti povezane s čekanjem izricanja odluke na arbitraži ili pak međusobnog dogovora kako bi obje strane izbjegle daljnje troškove.

Foto: Anadolija / 

Proces ekshumacije i traganja za posmrtnim ostacima, trajat će tri dana.

''Na ovom lokalitetu traga se za posmrtnim ostacima žrtava hrvatske nacionalnosti, s područja Bugojna, nestalih 1993. godine. Ranije su na lokalitetu Rostovo, nađeni posmrtni ostaci žrtava, te se očekuje da bi na ovoj lokaciji mogli biti nađeni posmrtni ostaci osoba koje još nisu pronađene, a za kojima njihove obitelji tragaju 28 godina'', navelo je Tužiteljstvo BiH.

Na terenu se nalazi liječnik – patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih ICMP BiH, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski djelatnici PS Bugojno, koji osiguravaju lokaciju i vrše krim-tehničke poslove.

Podsjećamo, prošle su godine ekshumirane četiri žrtve a analizom DKN uzoraka utvrđeno je kako tijela pripadaju Zoranu Galiću, uz čije je posmrtne ostatke pronađena i iskaznica Međunarodnog crvenog križa, Draganu Miličeviću, Anti Markulju i Franji Jezildžiću.

Foto: Anadolija / 

Plato Rostova mjesto na kojem su posljednji put viđene 23 osobe koje su zarobili pripadnici ARBiH i koji su odvedeni u nepoznatom smjeru.

Hrvati tvrde kako ratni gospodar života i smrti u Bugojnu Dževad Mlaćo zna gdje su posmrtni ostatci nestalih, kao i Selmo Cikotić, tadašnji zapovjednik Operativne grupe zapad 3. korpusa ARBiH koji sada postaje ministar sigurnosti BiH. Cikotić je, inače, vraćen u predmet Tužiteljstva o zločinima nad bugojanskim Hrvatima.

Kopirati
Drag cursor here to close