Od krova do podruma

Pretresi u KPZ Sarajevo

Dolaskom nove uprave KPZ-a intenzivirana je suradnja sa policijsko-sigurnosnim sistemom
Vijesti / Crna Kronika | 14. 08. 2019. u 17:37 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvanredna situacija traje od jutros u prostorijama sarajevskog Kazneno-popravnog zavoda (KPZ), gdje su, kako saznaje Faktor, u tijeku pretresi svih prostorija unutar zatvora.

U pretresima su sudjelovali zavodski policajci i pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, a na terenu je bilo ukupno 40 ljudi i pet pasa specijaliziranih za pronalazak narkotika.

Pretresa se sve: ćelije, kolektivne prostorije osuđenih osoba, prostorije koje koristi policija, teretane, sobe za odmor, prostorije tretmana... Pretres je počeo jutros u devet sati i trajao je nekoliko sati. Kako je za Faktor potvrdio direktor KPZ-a Sarajevo Faruk Zubčević, cilj pretresa je pronalazak opojnih sredstava, nedozvoljenih predmeta i slično.

Foto: Faktor / Detalj s današnjeg pretresa

"Pretres se vrši u sklopu antikorupcionih aktivnosti u skladu s preuzetim obavezama iz plana rada za period 2019/20. godinu", potvrdio je Zubčević. Dodao je da u dosadašnjem dijelu pretresa nije pronađeno ništa od zabranjenih predmeta, što, kako je kazao, daje dodatnu potvrdu efikasnog rada i korištenja najsofisticiranijih detektora i uređaja za otkrivanje navedenih predmeta.

Dolaskom nove uprave KPZ-a intenzivirana je suradnja sa policijsko-sigurnosnim sistemom, pa je tako dosad urađeno 35 detaljnih pretresa uz učešće MUP-a Kantona Sarajevo, Specijalne jedinice FUP-a, te 30 pretresa koje su obavili pripadnici Zatvorske policije KPZ-a.

Foto: Faktor / Detalj s današnjeg pretresa

Poređenja radi, prethodna uprava je u 15 ranijih godina uradila tri generalna pretresa, i to bez suradnje sa drugim policijskim agencijama.

Slučaj bjekstva Amela Sejfovića iz prostorija KPZ-a pokazao je svu manjkavost dosadašnjeg načina rada, te da su potrebne korijenite promjene, a što je nova uprava prepoznala, te se kontinuirano radi na optimizaciji upravljanja ovakvim jednim složenim sistemom, piše Faktor.

Kopirati
Drag cursor here to close