Uhićen

Tražio snajperistu da ubije Cvijanović i Dodika

"Osim na napade protiv dužnosnika, Z.H. je pozivao i na napade na narod u Republici Srpskoj".
Vijesti / Crna Kronika | 09. 06. 2019. u 00:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Z. H. iz Lukavca osumnjičen je da je preko društvenih mreža poticao na ubojstvo Milorada Dodika i predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

Prema informacijama portala Srpska Info, koje prenosi RTRS, Z. H. je tražio snajperistu koji bi ubio dužnosnike Republike Srpske.

Glasnogovornica MUP-a Srpske Mirna Miljanović rekla je, navodeći inicijale osumnjičenog, da je Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a Srpske podnijela Republičkom tužiteljstvu izvještaj protiv Z.H. zbog sumnje da je počinio krivično djelo 'Javno poticanje na terorističke aktivnosti'.

"On je osumnjičen da je 23. siječnja ove godine na svom profilu na Facebooku iznio osobne ideje, kojima je poticao na terorističke radnje, pozivajući na otvorenu likvidaciju najviših dužnosnika Republike Srpske", pojasnila je Miljanović.

Kako neslužbeno saznaje portal 'Srpska info', Z.H. je na svom profilu pokrenuo inicijativu da se angažira snajperista kako bi ubio Dodika i Cvijanović.

"Osim na napade protiv dužnosnika, Z.H. je pozivao i na napade na narod u Republici Srpskoj. On je tražio da se angažira iskusni snajperista koji bi ispunio njegove zahtjeve. Te prijetnje su shvaćene ozbiljno i Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma je odmah reagirala", rekao je izvor za 'Srpsku info'.

On je pojasnio je da je ta uprava prvo utvrdila da nije riječ o lažnom profilu i da je korisnik upravo Z.H. Tijekom istrage ostvarena je i suradnja s MUP-om Tuzlanske županije, jer on živi na području Lukavca. "Policija je pretresla kuću i objekte koje on koristi. Tom prilikom pronađeni su pištolj i ručna bomba, mobilni telefoni i propagandni materijal. Riječ je o radikalnom propagandnom materijalu", istaknuo je izvor portala 'Srpska info'.

Pronalazak oružja i bombi potvrđuje da se radi o opasnoj osobi i da je policija opravdano reagirala. Izvor je dodao i da je za sada utvrđeno da Z.H. nije pripadnik vehabijskih ili selafijskih pokreta. U međuvremenu, Z.H. je svoj sporni status obrisao s Facebooka.

Kopirati
Drag cursor here to close