Pretresi

Policija u akciji: Pretresi i uhićenja bivših dužnosnika SDP-a

Jedan od najbližih suradnika nekadašnjeg lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije i asistent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, Kačapor bio je u Nadzornom odboru BH Telecoma kada je SDP osvojio vlast na izborima 2010. godine.
Vijesti / Crna Kronika | 09. 11. 2017. u 08:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je jutros počela policijska akcija pretresa i uhićenja bivših visokih dužnosnika SDP-a, osumnjičenih za financijske malverzacije, piše Klix.

Policija pretresa deset lokacija u Sarajevu, a prema neslužbenim saznanjima riječ je o stanovima Predraga Kurteša, Dragana Miokovića, Kemala Kačapora i još nekoliko osoba. Akciju provodi Federalna uprava policije po nalogu Tužiteljstva BiH.

Mioković je bivši policijski službenik Kantona Sarajevo i savjetnik nekadašnjeg SDP-ovog ministra u Vladi Federacije BiH Predraga Kurteša, a s njim se dovodio u vezu kada je objavljeno da je sudjelovao u pokušaju zataškavanja prometne nesreće koju je skrivio Kurteš, navodi Klix.

Jedan od najbližih suradnika nekadašnjeg lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije i asistent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, Kačapor bio je u Nadzornom odboru BH Telecoma kada je SDP osvojio vlast na izborima 2010. godine.

Kačapor se, dovodio u vezu s aferom namještanja tendera u BH Telecomu i to preko privatne firme BS Telecom. Tada je, navodno, prekršen Zakon o javnim nabavkama jer je Kačapor sa suradnicima usklađivao tendersku dokumentaciju prema interesima privatne informatičke kuće BS Telecom.

Postupajući po navedenom Izvještaju Federalna uprava policije je po nalogu Tužiteljstva BiH provela opsežne istražne radnje i utvrdila postojanje osnova sumnje da su državljani BiH inicijala P.K. (1953. g.), D.M. (1958. g), te K.K.(1971. g), E.M.(1976. g.) i jedan strani državljanin inicijala A.R., u periodu od 2011. do 2014. godine, u okviru ogranizirane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usuglašenim zajedničkim djelovanjem pristupili provođenju mjera i radnji u cilju zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000,00 KM.

Ugovor je bio za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, sa unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, te su na taj način sebi pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od cca milijun KM, a za koji iznos je oštećen Proračun Federacije BiH.

S tim u vezi, a u cilju pronalaska dokaza i predmeta koji se povezuju sa izvršenjem kaznenih djela 'Organizirani kriminal' iz člana 250. KZ BiH, 'Pranje novca' iz člana 209. stav 2. u vezi sa članom 124. točka c. KZ BiH, 'Zloupotreba položaja ili ovlaštenja' iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, 'Sklapanje štetnog ugovora' iz člana 252. KZ FBiH, 'Davanje dara ili drugog oblika koristi' iz člana 381. KZ FBiH, 'Primanje dara ili drugog oblika koristi' iz člana 380. KZ FBiH i 'Krivotvorenje službene isprave' iz člana 389. KZ FBiH, policijski službenici Federalne uprave policije realiziraju Naredbe Suda BiH za pretresanje stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni na više lokacija na području Kantona Sarajevo, priopćeno je iz Federalne uprave policije.

Kriminal težak milijun KM

Žurnal navodi kako je bivši federalni ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš, njegov tadašnji savjetnik Dragan Mioković te profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Kemal Kačapor uhićeni su zbog sumnje da su ugovorom s austrijskom kompanijom OeSD oštetili proračun FBiH za oko milijun maraka.

Kačapor i Miković su bili članovi stručnog tima koji su donijeli odluku o izboru ponuđača za nabavku softvera za Jedinstveni centralni registar. Kako saznaje Žurnal od izvora bliskog istrazi, Tužiteljstvo BiH sumnja da su navedeni pogodovali izboru navedene firme, da bi potom dio uplaćenog novca iz Austrije bio "vraćen" putem računa firme vlasnika Enesa Masle.

Kopirati
Drag cursor here to close