Ortopedska pomagala

Otkrivene malverzacije u ZZO: Policija uhićivala po Cazinu i Bihaću

Asistenciju u realizaciji ove operativne akcije pružilo je ministarstvo unutarnjih poslova Unsko-sanske županije. Aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije se nastavljaju.
Vijesti / Crna Kronika | 03. 11. 2017. u 00:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Federalne uprave policije nakon višemjesečne istrage od srijede, 1.11.2017. godine pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Unsko-sanske županije, poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti na području navedene županije, vezano za kazneno djelo 'Organizirani kriminal' iz člana 342. KZ FBiH, a u vezi sa kaznenim djelima 'Zloupotreba položaja ili ovlaštenja' iz člana 383., 'Posebni slučajevi krivotvorenja isprave' iz člana 374. i 'Prijevara u gospodarskom poslovanju' iz člana 251. KZ FBiH.

U sklopu navedene operativne akcije, a po naredbama Općinskog suda u Cazinu vrše se pretresi stambenih objekata koje koriste osumnjičeni na dvije lokacije na području općine Cazin, te pretres službenih prostorija pravne osobe O.M. iz Cazina.

Do sada su lišene slobode dvije osobe iz Bihaća incijala M.I. (1974. god.) i A.Š. (1950.) i dvije osobe iz Cazina incijala A.R. (1961. god.) i S.O. (1980. god.) koji se dovode u vezu sa navedenim kaznenim djelima.

Nad jednom osobom lišenom slobode je obavljena kriminalistička obrada u službenim prostorijama Federalne uprave policije, dok su tri osobe nakon kriminalističke obrade predate Županijskom tužiteljstvu USŽ.

Iz Federalne uprave policije napominju da je po ovom predmetu ta uprava u prethodnom periodu Županijskom tužiteljstvu USŽ podnijela sedam Izvještaja o počinjenom kaznenom djelu protiv više osoba.

Asistenciju u realizaciji ove operativne akcije pružilo je ministarstvo unutarnjih poslova Unsko-sanske županije. Aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije se nastavljaju, navedeno je iz FUP-e.

Neslužbeno, riječ je o liječnicima, te bivšim i sadašnjim zaposlenicima Zavoda za zdravstveno osiguranje USŽ, saznaju Nezavisne novine.

"Istraga se vodi i protiv dvije pravne osobe koja se bave proizvodnjom ortopedskih pomagala i farmaceutskih proizvoda i oni su odgovorni za navedena kaznena djela zbog propuštanja dužnog nadzora od strane upravljačkih tijela nad zakonitošću rada gospodarskih društava i zbog protupravnog raspolaganja imovinskom koristi koja je pribavljena izvršenjem kaznenog djela", rekla je glasnogovornica Tužiteljstva USŽ Asima Huskić-Kurjaković.

Prema neslužbenim informacijama, vlasnici firmi koja prodaju ortopedska pomagala, u suradnji s nekolicinom liječnika su tijekom 2012. rodine pravili recepte i proslijeđivali ih na ovjeravanje Zavodu za zdravstveno osiguranje USŽ. Recepti su pravljeni na imena pacijenata bez njihovog znanja i suglasnosti, nakon čega su pomenute firme naplaćivale ortopedska pomagala od ZZO USŽ iako ta pomagala nisu ni prodata, prenose lokalni mediji.

Zanimljivo je kako je fiktivno naplaćivanje izvođeno za 20 posto višu cijenu od ekonomske, te je na taj način ova organizirana kriminalna skupina ostvarila za sada još neutvrđenu, ali veliku, imovinsku korist.

Kopirati
Drag cursor here to close