350 000 KM

Optužnice zbog malverzacija u rudniku Đurđevik i privatnoj firmi

Tijekom realizacije okvirnog sporazuma, u roku od dvije godine, firma 'Junuzović kopex' je Rudniku isporučila oko 6,5 milijuna litara dizel goriva
Vijesti / Crna Kronika | 26. 12. 2017. u 01:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijsko tužiteljstvo Tuzlanske županije podiglo je optužnicu protiv Adnana Šabića (57) -bivšeg direktora RMU 'Đurđevik', Esada Hodžića (69) - bivšeg šefa službe za komercijalne poslove Rudnika, Nermina Alića (48) - bivšeg rukovoditelja sektora trgovine na veliko u firmi 'Junuzović kopex' Lukavac i protiv pravne osobe 'Junuzović kopex' zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo 'Zloupotreba položaja i ovlaštenja', a vezano za nabavku i prodaju veće količine dizel goriva u Rudniku tijekom 2006. godine. Optužnica je na potvrđivanje dostavljena Županijskom sudu Tuzla.

Optužnicom se Šabiću na teret stavlja da je tijekom 2006. godine, dok je obavljao funkciju direktora RMU Đurđevik, postupao suprotno Statutu Rudnika i odredbama Zakona o javnim nabavkama, te donio odluku o provođenju postupka javne nabavke za 9 milijuna litara dizel goriva za period od dvije godine, pri čemu je, između ostalog, za izbor ponuđača kao kriterij u pozivu naznačio 'dosadašnja suradnja', što zakonski nije mogao biti ni kvalifikacijski, ni kriterij za izbor ponuđača.

Na taj način je firmu 'Junuzović kopex' stavio u povlašteni položaj u odnosu na druge ponuđače, te je komsija za javne nabavke u Rudniku, cijeneći pri bodovanju i ovaj kriterij, izabrala ovu firmu bez obzira što je druga firma imala jeftiniju ponudu za iznos od oko 750.000 KM na ukupnu cijenu za 9 milijuna litara dizela.

Firma koja nije zabrana, a imala je jeftiniju ponudu i zadovoljavala sve druge kriterije iz poziva osim dosadašnje suradnje, je nakon žalbe i okončanja upravnog postupka tužila Rudnik i u sudskom postupku, pravosnažnom odlukom Suda BiH od Rudnika naplatila izgubljenu dobit u iznosu od oko 1.160.000 KM, čime je Rudnik oštećen i za ovaj iznos.

Tijekom realizacije okvirnog sporazuma, u roku od dvije godine, firma 'Junuzović kopex' je Rudniku isporučila oko 6,5 milijuna litara dizel goriva, te je u nepromjenjivom dijelu cijene goriva (marža i dr.) Rudniku nanesena šteta, a pribavljena imovinska korist ovoj firmi u iznosu od oko 350.000 KM.

Također, Adnan Šabić i Esad Hodžić, kao odgovorne osobe u RMU 'Đurđevik', te Nermin Alić kao odgovorna osoba u firmi 'Junuzović kopex', uključujući i pravnu osobu 'Junuzović kopex', se optužnicom terete da su zloupotrijebili položaj i ovlaštenja, dakle iako svjesni da je u ponudi 'Junuzović kopex-a', na osnovu čega je između ostalog ova firma i izabrana, naglašeno da su u strukturi promjenjivog dijela cijene goriva carina i carinsko evidentiranje naznačeni kao nula KM (0 konvertibilnih maraka), tijekom tjednih ugovora za dostavljanje goriva fakturirali carinu i carinska evidentiranja, te je takve fakture Rudnik plaćao.

Na taj način je 'Junuzović kopex-u' pribavljena korist, a oštećen RMU Đurđevik za iznos od oko 395.000 KM, jer je Rudnik u cijeni goriva platio, a ova firma državi nije platila carine. Također, Rudnik je oštećen i za iznos od oko dodatnih 83.000 KM na ime plaćenih carina koje su ukalkulirane u cijenu goriva, a koje je je 'Junuzović kopex' platio kao obavezu državi.

Tužiteljstvo je nadležnom sudu u optužnici predložilo da se Šabiću izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja poziva ili dužnosti odgovorne osobe na bilo kojoj poziciji u javnim poduzećima u BiH, dok je sudu također predloženo da se firmi 'Junuzović kopex' oduzme imovinska korist pribavljena kaznenim djelom u iznosima od 350.000 KM iz prve točke optužnice, te iznos od oko 395.000 KM iz druge točke optužnice, navodi se iz tužiteljstva TŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close