Varanje stranaca

Mostarska služba za poslove sa strancima: Sve će biti u redu

Prema optužnici, Kordić i Kvesić su bili šef odnosno inspektor u Terenskom uredu Službe za poslove sa strancima BiH u Mostaru, a Puljić direktorica firme 'Vlamon', koja je također optužena kao pravna osoba.
Vijesti / Crna Kronika | 14. 01. 2019. u 22:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zloupotrebe u Službi za poslove sa strancima u Mostaru, Tužiteljstvo BiH nastavilo je s prezentiranjem prisluškivanih razgovora između optuženih Borisa Kordića, Josipa Kvesića i Vlatke Puljić.

Većina prezentiranih razgovora odnosila se na beskamatnu pozajmicu uzetu, kako je rečeno, od stranih državljana koji su poslovali u Međugorju. U jednom od tih razgovora, u kojem je bio uključen i Stipan Penava, Kordić prilikom komunikacije objašnjava da je 'zagrijan' za kupovinu stana, u vezi s čim ga je Penava trebao spojiti s nekim ljudima.

"Imam prijatelje Talijane, imaju puno para. Kad bi mi oni pozajmili, možda bih i mogao kupiti. Čovjek bi mi dao bez kamate", govori Kordić Penavi u jednom od presretnutih razgovora, objavio je BIRN.

Prema optužnici, Kordić i Kvesić su bili šef odnosno inspektor u Terenskom uredu Službe za poslove sa strancima BiH u Mostaru, a Puljić direktorica firme 'Vlamon', koja je također optužena kao pravna osoba.

Na teret im je stavljeno da su djelovali kao organizirana grupa od 2012. do 2014. godine i da su oštetili strane državljane, predstavnike nevladinih organizacija, poduzetnike koji su poslovali na području Međugorja.

Na još jednom od snimaka čuje se kako Kordić razgovara sa Salkom Čolakovićem, inspektorom rada u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Kordić objašnjava Čolakoviću da su inspektori bili kod njegovih prijatelja Talijana koji imaju hotel u Međugorju, a da mu inspekciju šalju 'ljubomorni' domaći vlasnici hotela.

U drugom razgovoru između Čolakovića i Kordića, inspektor mu objašnjava da će sve biti u redu. "Neće biti ništa rigorozno. Ne vjerujem ni da će biti kazna, mislim da će to biti više instruktivno", govori Čolaković Kordiću. Nastavak suđenja zakazan je za 21. siječanj.

Kopirati
Drag cursor here to close