Materijalna šteta

Eksplozija pred kućom bivše supruge haškog optuženika

U incidentu nije bilo ozlijeđenih, ali su oštećeni automobil i fasada kuće.
Vijesti / Crna Kronika | 31. 03. 2019. u 14:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na kuću bivše supruge haškog osuđenika Ranka Šešića, Jelene Radišić, bačena je bomba, objavljeno je na stranici TV Pink.

Kako se navodi, Jelena Radišić je prijavila policiji da je u dvorište njene kuće na Novom Beogradu bačena bomba i da sumnja kako je to uradio njen bivši suprug.

U incidentu nije bilo ozlijeđenih, ali su oštećeni automobil i fasada kuće, navodi RTS.

Ranko Češić rođen je 5. rujna 1964. u Bosni i Hercegovini. Živio je u općini Brčko prije i za vrijeme rata, a u Beograd se preselio krajem 1996. godine. U žižu javnosti Ranko Češić dospio je kada je uhićen u svibnju 2002. godine zbog ratnih zločina, a prilikom prvog pojavljivanja u haškoj sudnici izjavio je da nije kriv.

Na prvobitnoj optužnici koja je u Haškom tribunalu podignuta 21. srpnja 1995., Češić se nalazio s Goranom Jelisićem, bivšim zapovjednikom logora 'Luka', koji je u međuvremenu u Tribunalu osuđen na 40 godina zatvora. Goranu Jelisiću je suđeno i osuđen je 14. prosinca 1999. Izmjenjena optužnica, koja se odnosi samo na Ranka Češića, podnesena je 26. studenog 2002.

Optužnica se sastoji od 12 točaka. U šest točaka Ranko Češić se tereti za zločine protiv čovječnosti. U pet od tih točaka tereti se za ubojstvo, a u jednoj za silovanje. U šest ostalih točaka, u odnosu na iste događaje, Češić se tereti za kršenje zakona i običaja ratovanja. U pet od tih točaka tereti se za ubojstvo, a u jednoj za uvrjedljive i ponižavajuće postupke.

7. listopada 2003., prije početka suđenja, Češić i tužitelj su sklopili sporazum o izjašnjavanju o krivici. Ranko Češić je priznao krivicu po svih 12 točaka optužnice i složio se da svjedoči u drugim postupcima pred Međunarodnim sudom. Tekst činjenične osnove u kojem se opisuju zločini i Češićevo učešće u njima priložen je sporazumu o izjašnjavanju o krivici.

Inače, Češić, nekada pripadnik Interventne postrojbe policije u Brčkom, složio se s navodima optužnice da je osobno, sam ili uz pomoć drugih, ubio 10 muslimana, koji su bili zatočeni u logoru 'Luka' i kampu u sportskom centru 'Partizan' u Brčkom. Češić, rodom iz Drvara, priznao je i da je 11. svibnja 1992. u logoru 'Luka' prisilio dva brata muslimana da se pred ostalim zatvorenicima najprije tuku, a potom i da 'vrše seksualne radnje jedan nad drugim'.

Prema preporuci zatvorskih vlasti – Češić je izrazio kajanje zbog zločina, kao i da 'zatočenost nije jedina kazna za njega – jer je još teže živjeti s njegovom krivicom'.

Kopirati
Drag cursor here to close