Libija

21 osoba poginula, 29 ranjenih

Ranije je UN pozvao na dvosatni prekid vatre kako bi se ranjeni i civili mogli evakuirati, no nije poznato je li nastupilo bilo kakvo zatišje da bi se to i ostvarilo.
Vijesti / Crna Kronika | 07. 04. 2019. u 19:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sukobima snaga međunarodno priznate libijske vlade i pobunjeničkih snaga generala Kalife Haftara blizu glavnoga grada Libije, Tripolija, u nedjelju je ubijena 21 osoba a 27 ih je ranjeno, objavila je libijska vlada a prenosi BBC.

Haftar izgubio 14 boraca

Ranije je UN pozvao na dvosatni prekid vatre kako bi se ranjeni i civili mogli evakuirati, no nije poznato je li nastupilo bilo kakvo zatišje da bi se to i ostvarilo.

Pobunjeničke snage, Libijska narodna vojska koju predvodi general Haftar, napreduju s istoka u pohodu prema Tripoliju koji žele zauzeti.

Libijski premijer Fajez al Seraž optužuje ga za pokušaj vojnog udara te je upozorio da će pobunjenici naići na otpor libijskih oružanih snaga.

Među osobama koje su poginule u nedjelju je i liječnik humanitarne organizacije Crveni mjesec, piše BBC.

General Haftar je izvijestio da je izgubio 14 boraca.

Strane države počele su evakuirati osoblje iz Libije zbog pogoršavanja situacije u toj zemlji u kojoj je međunarodno priznata vlada nacionalnog jedinstva u nedjelju objavila da pokreće protuofenzivu protiv snaga Kalife Haftara.

Premještanje vojnika

Američko zapovjedništvo za Afriku (AFRICOM) objavilo je da će premjestiti jedan kontingent američkih vojnika, dok je Indija priopćila da je evakuirala pripadnike mirovnih snaga u Tunis.

''Zbog novih sukoba u Libiji kontingent snaga Američkog zapovjedništva za Afriku privremeno se premješta iz zemlje, kao odgovor na sigurnosno stanje na terenu'', objavio je AFRICOM čije je sjedište u Stuttgartu.

Priopćeno je također da će se pratiti stanje na terenu i »razmotriti mogućnost povratka američke vojne nazočnosti kada to bude moguće«. Američka vojska nije objavila koliko vojnika povlači iz Libije.

Haftarova Libijska narodna vojska (LNA) stigla je u subotu do južnoga predgrađa Tripolija, s namjerom da svrgne vladu koja uživa potporu UN-a.

Vlada je objavila da protiv njega pokreće protuofenzivu. Glasnogovornik vlade objavio je početak protuofenzive kako bi se očistili gradovi od ''nelegitimnih snaga'', pri čemu je mislio na snage vojnog zapovjednika Haftara, javio je AFP.

Čišćenje

Ta operacija trebala bi omogućiti ''čišćenje svih libijskih gradova od agresora i nelegitimnih snaga'', rekao je glasnogovornik Mohamad Gnounou u izjavi novinarima u Tripoliju.

Libija je u kaosu još od 2011. kada je uz potporu NATO-a svrgnut tadašnji vođa Muammar Gaddafi.

Naftom i plinom bogatom zemljom upravljaju predstavnici najmanje dviju vlasti, vlada u Tripoliju koja uživa potporu UN-a i druga na istoku zemlje u Tobruku koju podupiru Haftarove snage.

Haftar je 2014. okupio bivše Gadafijeve snage i u tri godine borbi osvojio najveći grad na istoku zemlje Bengazi. Ove je godine osvojio jug zemlje i naftna polja, navodi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close