SIPA u Hercegovini

11 uhićenih u akciji ''Kasa 3'': SIPA od ugostitelja izuzela dokaze o prevarama

Kako navode, osumnjičene osobe se terete da su umanjivala promet i na osnovu toga prijavljivala lažne porezne prijave te plaćala manji porez.
Vijesti / Crna Kronika | 18. 09. 2019. u 16:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Mostara, Čapljine i Čitluka, proveli operativnu akciju kodnog naziva “Kasa 3”, priopćeno je iz ove agencije. 

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e  izvršili su pretrese na 14 lokacija i uhitili  11 osoba zbog postojanja osnova sumnje  da su počinile kazneno djelo iz člana 273. KZ  Federacije Bosne i Hercegovine 'Porezna utaja', u vezi s kaznenim djelima iz člana 394. 'Računarsko krivotvorenje' i člana 395. 'Računarska prevara',  istog zakona. 

Kako navode, osumnjičene osobe se terete da su umanjivale promet i na osnovu toga prijavljivale lažne porezne prijave te plaćale manji porez. 

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, usb stikovi, kao i drugi uređaji na kojima su pohranjeni određeni elektronski podaci, te razni izvještaji i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima. 

Foto: Bljesak.info / Akcija Kasa3, jedan od privedenih u prostorije SIPA-e u Mostaru

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uhićene osobe bit će predane Županijskom tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije na dalje postupanje.

U svom priopćenju zahvalili su se policijskim službenicima MUP-a Hercegovačko - neretvanske županije na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije.

Inače, pripadnici SIPA jutros su proveli akciju usmjerenu protiv 15 osoba koje su sumnjiče za poreznu utaju. Riječ je o nastavku akcija "Kasa 1" i "Kasa 2", koje su ranije  provedene na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

U akciji "Kasa 3", koja je provedena na području Hercegovine, pripadnici SIPA-e do sada su priveli ukupno osam osoba, a među njima su, kako saznaje portal Avaz.ba, Robert Groznica, Dino Vrljić, Zoran Ćorić, Davor Knezović, Matea Džidić, Tomislav Radić, Dario Miletić i Božo Sesar.

Prema pisanju ovog portala, dvije od 15 osumnjičenih osoba nedostupne su organima gonjenja i nalaze se izvan granica BiH. Oni su najavili da će se predati Tužiteljstvu HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close