Privrženi EU

Zvizdić: Zajedničko opredjeljenje zemalja zapadnog Balkana priključenje EU

Predsjedavajući Zvizdić je govorio i o potrebi poboljšavanja međusobnih prometa i komunikacijskih veza
Vijesti / BiH-EU | 02. 11. 2017. u 16:15 Fena
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, zajedno s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, potpredsjednicima vlada Republike Albanije i Republike Srbije Senidom Mesi i Rasimom Ljajićem, sudjelovao je danas u Budvi na konferenciji o ekonomiji ''Izazovi na putu k Europskoj uniji''.

Konferenciju je otvorio predsjednik Gospodarske komore Crne Gore Velimir Mijušković, a kao gost panela konferenciji je prisustvovao potpredsjednik EBRD-a Pierre Heilbronn.

U obraćanju na panelu o regionalnoj suradnji u okviru Berlinskog procesa i daljnjoj integraciji regije u Europsku uniju, predsjedavajući Zvizdić je rekao da je zajedničko opredjeljenje zemalja zapadnog Balkana priključenje Europskoj uniji.

Istaknuo je da je od sastanka u Berlinu 2014. godine ostvaren značajan progres.

Rekao je da većina zemalja u svijetu najintenzivniju trgovinu ostvaruje s najbližim susjedima i izrazio očekivanje da će u narednom periodu trgovinska suradnja biti unaprijeđena. Dodao je da zemlje zapadnog Balkana imaju značajan prostor za poboljšanje međusobne suradnje u interesu razvoja ekonomija.

Predsjedavajući Zvizdić je govorio i o potrebi poboljšavanja međusobnih prometa i komunikacijskih veza, naglasivši da je ovaj segment od izuzetne važnosti cjelokupne regije zapadnog Balkana.

Govorio je i o razmjeni i omogućavanju mobilnosti radne snage i studenata. Rekao je da je, po ugledu na europske prakse, neophodno omogućiti regionalnu mobilnost, privlačenje stranih investicija, jačanje digitalne ekonomije, reformu obrazovnog sustava, kako bismo ga na najkvalitetniji način prilagodili tržištu rada.

U svom izlaganju, predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da regiju ostaje privržen Europskoj uniji  i da je neophodno još jače unaprijediti pitanje političke stabilnosti i sigurnosti na teritoriji zapadnog Balkana i u cijeloj Europskoj uniji.

Pozvao je na intenziviranje suradnje u oblasti europskih integracija i izrazio uvjerenje da će svi sudionici današnjeg sastanka ostvariti značajnu korist od međusobne razmjene iskustava'', priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close