Zastupnička pitanja

Zvizdić: Upitnikom EK ništa se ne legalizira

Europska komisija će se koristiti i informacijama drugih institucija poput stručnih terenskih misija, izvještajima veleposlanika država članica, izvještajima međunarodnih organizacija
Vijesti / BiH-EU | 31. 01. 2018. u 18:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović zatražio je odgovor od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića o tome koja su pitanja iz Upitnika Europske komisije odgovorena.

Također, upitao je oko kojih pitanja je napravljen kompromis i konkretno ga je zanimao odgovor koji se tiče popisa stanovništva i je li kompromisno dogovoreno da se u Bruxelles pošalju podaci Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske.

''Priznajete li na taj način rezultate popisa u tom entitetu'', upitao je Bećirović podsjećajući da je nadležna komisija za europske integracije odbacila informaciju o aktivnostima na europskom putu BiH jer se zastupnicima ne dostavljaju informacije o tom važnom procesu.

Predsjedavajući Zvizdić je kazao da su odgovori na Upitnik potrebni Europskoj komisiji kako bi dobili neophodne ažurirane informacije i imali uvid u administrativne kapacitete, stanje političkog sustava i ekonomije, funkcioniranje institucija i provođenja zakonodavstva.

''Njime se ne preuzimaju obveze niti se bilo što legalizira i to je suština Upitnika. On neće biti jedini izvor informacija na osnovu kojeg će Europska komisija pripremiti mišljenje o zahtjevu za članstvo BiH u Europskoj uniji'', pojasnio je Zvizdić.

Napomenuo je da će se Europska komisija koristiti i informacijama drugih institucija poput stručnih terenskih misija, izvještajima veleposlanika država članica, izvještajima međunarodnih organizacija te praćenjem provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH.

Kada je u pitanju odgovor u vezi popisa stanovništva riječ je o pitanju iz ekonomskih kriterija gdje su, dodaje Zvizdić, podaci onakvi kakve ih prezentiraju svi nivoi vlasti u BiH u skladu s njihovim statističkim agencijama i u skladu s ekonomskim kriterijima vezanim za ovo pitanje.

Kopirati
Drag cursor here to close