Sastanak čelnika zapadnog Balkana

Zvizdić u Bruxellesu : Bez suvereniteta i teritorijalnog integriteta nema stabilizacije

Zvizdić u Bruxellesu nazočio sastanku čelnika zapadnog Balkana
Vijesti / BiH-EU | 19. 12. 2018. u 17:59 Fena
Zvizdić u Bruxellesu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na poziv visoke predstavnice Europske unije i potpredsjednice Europske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić  prisustvovao je danas u Bruxellesu sastanku čelnika zapadnog Balkana.

Tijekom obraćanja, predsjedavajući Zvizdić je istaknuo značaj kontinuiteta dijaloga i rekao da su regionalna suradnja i međusobno povjerenje ključni za unapređenje političkih i ekonomskih odnosa, privlačenje stranih investicija, očuvanje stabilnosti i unapređenje procesa pomirenja.  

Rekao je da je BiH privržena načelima, ciljevima i vrijednostima Europske unije i da će i u narednom periodu nastaviti raditi na napretku u svim procesima, s posebnim osvrtom na socio-ekonomske reforme.  

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH trenutno u fazi finalizacije odgovora na dodatna pitanja Europske komisije u okviru pripreme Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.  

Istaknuo je važnost kontinuiranog angažmana Europske unije u podršci stabilnosti i jačanju političkih i ekonomskih veza unutar regiona zapadnog Balkana, kao i Europske unije s regijom.

 Naglasio je da BiH ostaje potpuno posvećena daljnjem nastavku regionalne suradnje u cilju očuvanja mira i stabilnosti i istaknuo neophodnost poštivanja međunarodnih obaveza, kao i preuzetih obaveza iz postojećih regionalnih i međunarodnih sporazuma, s fokusom na CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.  

 Zvizdić je rekao da je načelo poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake od zemalja preduvjet daljnje stabilizacije i prosperiteta, ne samo svake zemlje pojedinačno, nego i cjelokupnog regije i izrazio optimizam da će nastavak dijaloga baziranog na međusobnom uvažavanju i pozitivnoj političkoj volji voditi ka zajedničkim naporima u realizaciji ključnih prioriteta na prostoru cjelokupnog regiona zapadnog Balkana.

Sastanku su nazočili predsjednici Srbije, Crne Gore i Kosova, premijer Makedonije, te komesar Europske unije za proširenje Johannes Hahn.

Kopirati
Drag cursor here to close