Usvojeni odgovori na dodatna pitanja

Zvizdić: Odgovori se šalju u Bruxelles, ispunili smo uvjete!

VMBiH finaliziralo i usvojilo odgovore na pitanja na Upitnik EK
Vijesti / BiH-EU | 25. 02. 2019. u 14:12 Fena
VMBiH finaliziralo i usvojilo odgovore na pitanja na Upitnik EK

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovačke institucije završile su odgovore na dodatnih 655 pitanja iz Upitnika Europske komisije koji su utvrđeni i usuglašeni u tijelima Mehanizma koordinacije, a te odgovore Vijeće ministara na jučerašnjoj izvanrednoj telefonskoj sjednici jednoglasno je usvojilo.

Dodatna pitanja zatražila je Europska komisija kao pojašnjenje odgovora na 3.242 pitanja iz Upitnika, a tu su sadržani podaci o BiH na osnovu kojih bi europske institucije trebale dati mišljenje o dodjeli kandidatskog statusa BiH za članstvo u Euopskoj uniji.

Odgovori idu u Bruxelles

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da će ti odgovori biti proslijeđeni u Bruxelles, čime je BiH ispunila sve uvjete koje su bili potrebni za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Foto: PR / Odgovori na 655 pitanja

Ukupno je odgovoreno na 3.897 pitanja, a svi odgovori sadržani su na 23.000 stranica, na njih je odgovaralo 1.500 državnih službenika koji su bili podijeljeni u 35 grupa.

Nada se da će EU prepoznati napor

Zvizdić je izrazio nadu da će napori BiH u Bruxellesu biti prepoznati, a samim tim i dodijeliti BiH kandidatski status, ocjenjujući da će se nakon toga "BiH nepovratno staviti na tračnice koje će je odvesti k punopravnom članstvu u EU".

''Da je bilo dovoljno političke volje ovaj posao se mogao završiti i ranije, ali ona je nedostajala i u prvoj i u drugoj fazi odgovaranja odnosno i tijekom odgovaranja na prvih 3.242. pitanja kao i na dodatnih 655 pitanja'', kazao je Zvizdić.

Europska komisija je BiH dostavila 655 dodatnih pitanja što predstavlja 20 posto pitanja iz Upitnika dostavljenog u prosincu 2016. godine, a sličan omjer dodatnih i pitanja u Upitniku imale su i države u regiji.

Nitko ne zna kada će status

Podsjetimo, glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič ranije je za medije rekla da zbog neodgovornosti bh. vlasti nitko pa ni Europska komisija ne može reći kada će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status.

"Europska komisija se nada što skorijem prijemu odgovora na naša dodatna pitanja od vlasti Bosne i Hercegovine za pripremu Mišljenja na aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji. U ovom trenutku bez da smo vidjeli i analizirali sadržaj odgovora Bosne i Hercegovine na naša dodatna pitanja ne želimo spekulirati o konkretnom datumu objave Mišljenja", rekla je.

Ranije je u izjavi za N1 i eurozastupnik Jozo Radoš kazao kako Bosna i Hercegovina ne može uskoro očekivati kandidatski status od Unije, ali da se isto tako ne treba nadati ni posebno povlaštenom statusu. Veliku prepreku narednim koracima Bosne i Hercegovine mogla bi predstavljati činjenica da se za dodjelu kandidatskog statusa traži jednoglasna odluka Europskog vijeća odnosno svih šefova država i vlada 27 zemalja članica. Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko kazao je ranije kako se on zalaže za model "rani kandidatski status, kasno članstvo u EU", što bi značilo da bi put Bosne i Hercegovine prema punopravnom članstvu u Uniji bio dodatno usporen.

Nada umire posljednja

No unatoč porukama iz Europske komisije, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić smatra da je BiH spremna postati kandidat za Europsku uniju i izrazio je očekivanje da će u tijeku 2019. dobiti kandidatski status, jer BiH nema nijedan drugi uvjet.

Najviše dodatnih pitanja, njih 106, odnosi se na politički kriterij, dok je u ekonomskom kriteriju Europska komisija postavila 33 dodatna pitanja.

Slijede ih poglavlje 19. Socijalna politika i zapošljavanje (43), poglavlje 14. Transportna politika (38), te poglavlje 24. Pravda, sloboda i sigurnost (36). Uz ta pitanja Europska komisija dostavila je dodatna pitanja i za ostalih 30 poglavlja pravne stečevine EU.

Kopirati
Drag cursor here to close