A kasnili godinu dana

Zvizdić: Do kašnjenja odgovora na Upitnik došlo zbog složenog ustavnog sustava

Ipak, Zvizdić je mišljenja da je postignut zadovoljavajući rezultat, dok je najvažnije bilo usvajanje odgovora na Upitnik Europske komisije na svim jezicima u BiH.
Vijesti / BiH-EU | 14. 02. 2018. u 23:39 Fena
Kopirati

Da je bilo sve do Vijeća ministara, mi bi bili spremni poslati odgovore na upitnik već u veljači prošle godine - kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić gostujući večeras u Dnevniku TV1, te dodao da je do kašnjenja došlo zbog složenog ustavnog sustava BiH.  

Kako je rekao, ustavne nadležnosti se moraju poštovati jer su one bazno načelo mehanizma koordinacije, kao ključnog instrumenta za realizaciju Upitnika Europske komisije i općeg procesa europskih integracija.

Ipak, Zvizdić je mišljenja da je postignut zadovoljavajući rezultat, dok je najvažnije bilo usvajanje odgovora na Upitnik Europske komisije na svim jezicima u BiH.

''Tijekom narednih sedam dana očekujemo stručnu korekturu prijevoda engleskog jezika, nakon čega ćemo biti spremni predati Upitnik predstavnicima Europske komisije'', kazao je, dodajući da sada ne želi govoriti o "kočničarima" čitavog procesa te da ne želi prebacivati odgovornost na bilo koga ili na bilo koji način dobivati predizborne poene.

Ono što je bitno, istaknuo je, jeste činjenica da je Upitnik završen, a ono što je bilo najteže u kompletnom procesu jeste postizanje uspješne koordinacije na dnevnoj, tjednoj bazi ili mjesečnoj bazi uspješnog održavanja sastanaka brojnih radnih grupa.

Posebno je naglasio da Upitnik predstavlja samo realno, činjenično stanje u BiH, te da taj dokument nije ustav niti zakon, kao i da se s njim ništa ne može legalizirati, promijeniti ili prejudicirati.

''Europska unija, koja jednako kao i mi u BiH poznaje stanje ovdje, od nas traži iskrene, realne odgovore, na bazi činjenica, kako bi oni usporedili naše stanje sa svojim normativnim standardima te kako bi dobili jasne smjernice u kojem pravcu dalje da idemo'', rekao je predsjedavajući Vijeća ministara.

Ocijenio je da je na većinu pitanja odgovoreno vrlo uspješno te da su pripremljeni odgovori kvalitetni.

Napomenuo je da su zemlje u regiji dobile dodatna pitanja, te je tako Crna Gora dobila 600 pitanja, Albanija više od 500, iako su bazno imali mnogo manji broj pitanja nego što je imala BiH. To, dodao je, znači da će i BiH svakako dobiti dodatni broj pitanja u kojima će se zahtijevati pojašnjenje određenih procedura.

Zvizdić se u Dnevniku TV1 osvrnuo i na Energetsku strategiju BiH te kazao da je Vijeće ministara već tri ili četiri mjeseca spremno da je usvoji, pojasnivši da je ova strategija završna u paketu od četiri strategije na koje se BiH obavezala da će usvojiti unutar europske agende.

Naglasio je da su prethodne agende, transportna, okolišna i ruralna, BiH donijele stotine milijuna eura kreditnih i grant sredstava.

''Samo transportna je donijela 256 milijuna eura kreditnih sredstava i 46 milijuna granta. Ruralna strategija će u naredne tri godine BiH donijeti 90 milijuna eura, a kada dobijemo kandidatski status, ta cifra će se udvostručiti'', istaknuo je, kazavši da će se ista stvar dogoditi i sa Energetskom strategijom.

Ono što se sada očekuje jeste konačna suglasnost entiteta i njihove sugestije, kaže Zvizdić, a kada bude postignut dogovor oko ustavnih nadležnosti, Energetska strategija će biti usvojena.

Komentirajući političku situaciju u BiH, kazao je da nije dobra te da kreira atmosferu nesigurnosti, dok sve kategorije stanovništva u BiH surađuju mnogo bolje i iskrenije nego što to rade političari.

Zaključio je da se loša politička situacija "prelijeva" na pitanje ekonomije, društvenih djelatnosti te ukupne odnose između građana.


Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati