''Sastanak zloupotrebljen''

Problemi BiH u Bruxellesu, iz BiH stižu oštre reakcije

Zastupnica Zovko je tijekom svog obraćanja ukazala na ključne probleme u funkcioniranju Bosne i Hercegovine te poruke koje treba slijediti kako bi postala zemlja mira i stabilnosti
Vijesti / BiH-EU | 06. 12. 2018. u 12:30 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko, u srijedu je u Bruxellesu održan okrugli stol na temu „Proširenje EU-a na Zapadni Balkan, mladi, te utjecaj rezolucije Europskog parlamenta - slučaj Bosna i Hercegovina“.

EU perspektiva BiH

Sudionici okruglog stola bili su studentica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Magdalena Vučina, mladi iz Bosne i Hercegovine, stalni izvjestitelj Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda te predstavnici nevladinih organizacija.

Tijekom interaktivnog sastanka sudionici su još jednom potvrdili svoju nedvosmislenu potporu europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine te naglasak stavili na pozitivan utjecaj rezolucija Europskog parlamenta u kontekstu položaja mladih u Bosni i Hercegovini.

Zastupnica Zovko je tijekom svog obraćanja ukazala na ključne probleme u funkcioniranju Bosne i Hercegovine te poruke koje treba slijediti kako bi postala zemlja mira i stabilnosti, u okviru modernih europskih federalnih rješenja.

Nakon konferencije održano je snimanje "Iz srca Europe" sa skupinom mladih u TV studiju Europskog parlamenta, priopćeno je iz ureda zastupnice Zovko.

Skup u Bruxellesu zlorabljen

Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH smatra kako je skup "EU proširenje na Zapadni Balkan, mladi i utjecaj rezolucije Parlamenta – slučaj Bosne i Hercegovine", koji je održan u Bruxellesu, zlorabljen u političke svrhe.

Iako je najavljeno da će skup, čija je organizatorica bila hrvatska eurozastupnica Željana Zovko, biti posvećen proširenju EU i perspektivi mladih iz BiH, njegova jedina tema bila je "legitimno predstavljanje naroda", priopćila je Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH.

"Kako je kazala zastupnica Zovko, skup je organiziran u povodu posjeta mladih iz BiH Europskom parlamentu. U ime 'mladih iz BiH' zapravo je govorila Mladež HDZ-a BiH, iz čijeg se nastupa u Europskom parlamentu moglo zaključiti da je glavni problem studenata u BiH izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH", stoji dalje u priopćenju.

Na ovakve istupe reagirala je Tijana Cvjetićanin iz Inicijative za monitoring europskih integracija, upitavši prisutnog izvjestitelja EP za BiH Cristiana Dana Predu (EPP) da pojasni svoj i stav Europskog parlamenta o provođenju presuda Europskog suda za ljudska prava u slučajevima ustavne diskriminacije koja je višestruko potvrđena.

Apsurd

"Ovo što smo danas čuli je apsurdno. Europska unija je pred Bosnu i Hercegovinu postavila zadatak da omogući jednaka prava onima koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, a ne da osigura HDZ-u člana Predsjedništva BiH", rekla je Cvjetićanin.

"Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH smatra indikativnim da je ovakav skup organiziran neposredno prije glasovanja o Rezoluciji o BiH pred Odborom za vanjske poslove Europskog parlamenta. Također bi bilo interesantno saznati o čijem trošku je na ovom skupu sudjelovao Josip Grubeša, ministar pravde BiH, s obzirom da je tijekom događaja oslovljavan kao ministar", stoji u priopćenju.

Podsjetimo, Zovko je ranije zatražila da joj se dostavi proračun OHR-a.

Inzko je taj zahtjevi kritizirao, govoreći da ona radi za drugu državu. Prema njegovom mišljenju, možda iza poruka Zovko postoji neka strategija.

Inače, u Bruxellesu se raspravljalo ranije o stanju u BiH, a tom prilikom Željana Zovko je rekla da su se Turska i Islamska zajednica u BiH izravno umiješale u izborni proces u BiH pa je Željko Komšić pobijedio Dragana Čovića upravo zbog takvih intervencija.

Nakon te izjave Komšić ju je optužio da "laže i potiče šovinizam".


Kopirati
Drag cursor here to close