Izazovi Europe i svijeta

Zapadni Balkan među temama Bledskog foruma

Bledski forum u ponedjeljak će otvoriti slovenski premijer, a sudjelovat će i predsjednik Borut Pahor te ministar vanjskih poslova Miro Cerar.
Vijesti / BiH-EU | 01. 09. 2019. u 10:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politički i poslovni čelnici okupit će se u ponedjeljak na Bledu u Sloveniji na tradicionalnoj konferenciji o ključnim izazovima Europe i svijeta, od održivog razvoja i upravljanja prirodnim resursima do zapadnog Balkana. 

Bledski strateški forum izrastao je posljednjih godina u jednu od vodećih međunarodnih konferencija u regiji na kojoj sudjeluju šefovi država i vlada, ministri i poslovni ljudi iz Europe i šire. 

Estonska predsjednica Kersti Kaljulaid, španjolski ministar vanjskih poslova i budući šef europske diplomacije Josep Borrell, turski i finski ministri vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i Pekka Haavisto te visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet neki su od sudionika skupa koji se održava u ponedjeljak i utorak. 

Naziv ovogodišnje konferencije je "Izvori stabilnosti i nestabilnosti", a teme održivi razvoj, učinkovito upravljanje prirodnim resursima, multilateralizam, budućnost NATO-a, protekcionizam kao izvorište globalne nestabilnosti, ljudska prava te izazovi s kojima će se suočiti nova Europska komisija. 

Jedan od tradicionalnih panela je i onaj o zapadnom Balkanu i približavanju zemalja regije euroatlantskim integracijama na kojem se očekuje većina ministara vanjskih poslova iz zemalja regije. 

Bledski forum u ponedjeljak će otvoriti slovenski premijer, a sudjelovat će i predsjednik Borut Pahor te ministar vanjskih poslova Miro Cerar. 

U nedjelju, dan prije otvaranja konferencije, održat će se Bledski forum mladih, savjetovanje mladih lidera i stručnjaka o pitanjima za koje je zainteresirana mlada generacija, prenosi Hina. 

Kopirati
Drag cursor here to close