Prvi službeni posjet Vladi i Skupštini ŽZH

Wigemark s Ćosićem u Širokom Brijegu: ŽZH je itekako napredna u različitim oblastima

Wigemark se u dvorani za sastanke Vlade sastao s predsjednikom Vlade ŽZH Zdenkom Ćosićem te predsjednikom Skupštine ŽZH Ivanom Jelčić.
Vijesti / BiH-EU | 11. 06. 2019. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH i posebni predstavnik Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark u utorak je prvi put službeno posjetio Vladu i Skupštinu Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu.

Wigemark se u dvorani za sastanke Vlade sastao s predsjednikom Vlade ŽZH Zdenkom Ćosićem te predsjednikom Skupštine ŽZH Ivanom Jelčić.

Foto: Bljesak.info / Wigemark u prvom službenom posjetu Vladi i Skupštini ŽZH

''Ovo je dio susreta koje obavljamo s novim sazivima vlada na razini županija. U okviru ovih susreta pokušavamo saznati nešto više o tome gdje se pojedine razine vlasti, u ovom slučaju županije, nalaze u procesu integracija te koji su problemi i izazovi s kojima se suočavaju'', kazao je Wigemark na početku obraćanja novinarima. 

Pohvalio je Županiju Zapadnohercegovačku istaknuvši njezin napredak u različitim oblastima, no ukazao je i na određene izazove i probleme s kojima se susreće.

Foto: Bljesak.info / Wigemark u prvom službenom posjetu Vladi i Skupštini ŽZH

''Razgovarali smo o mišljenju koje je nedavno Europska komisija objavila o aplikaciji BiH za članstvo u Europskoj uniji, što to znači za samu Županiju Zapadnohercegovačku. Ova županija je itekako napredna u različitim oblastima, međutim ima svoje izazove i probleme pogotovo kada je riječ o infrastrukturnim pitanjima. 

Govorili smo o potrebi usklađivanja zakonodavstva i usklađivanja propisa, a jedan od primjera oblasti je javna uprava. Vi trenutačno u zemlji imate sedam različitih sustava javne uprave za članstvo u EU, to su jednostavno sustavi koji su neodrživi. Da bi zemlja postala članica, morat ćete jako puno toga raditi na usklađivanju pravnih propisa što u suštini i jeste jedan od temelja Europske unije'', mišljenja je posebni predstavnik EU u BiH.

ŽZH će morati provesti socijalno-ekonomsku reformu kao jedan od procesa koji će ići paralelno s EU integracijama.

''Županija Zapadnohercegovačka je poznata po svojim dinamičnim gospodarskim aktivnostima, a s predsjednikom Vlade razgovarao sam na temu potrebe provedbe daljnjih socijalno-ekonomskih reformi kao jednog od procesa koji će ići paralelno s europskim integracijama. EU ima jako puno standarda, međutim, onaj standard dobrog življenja je njezin osnovni standard'', zaključio je Wigemark u obraćanju novinarima nakon sastanka.

Foto: Bljesak.info / Lars-Gunnar Wigemark

ŽZH zasigurno prednjači u FBiH kada su u pitanju europske integracije, o čemu svjedoči i aktivnost Ureda Vlade ŽZH za europske integracije te bez obzira na stanje na državnoj razini ova županija već povlači konkretne poteze.

''Sve ono što je u našoj nadležnosti mi se trudimo pratiti i zadovoljiti te usklađivati sa stečevinama Europske unije. Osnovali smo Ured Vlade ŽZH za europske integracije, imamo sva koordinacijska tijela i u tom smislu te u smo nekim konkretnim potezima i programima otišli najdalje. To je jedan standard koji bi svi u ovoj državi trebali poštivati, ako stvarno i iskreno misle ono što govore, a to je da je ovoj zemlji mjesto u Europskoj uniji'', istaknuo je predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić nakon sastanka s Wigemarkom.

Foto: Bljesak.info / Zdenko Ćosić

Voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH i posebni predstavnik Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark je nakon Širokog Brijega otišao u Grude gdje je sudjelovao u javnoj debati ''Izazovi i mogućnosti procesa pristupanja EU''.

Kopirati
Drag cursor here to close