Potrebna direktna komunikacija

Wigemark: Lokalne zajednice ključne u procesu europskih integracija

''Želimo direktnu komunikaciju sa ljudima koji dolaze iz svih sfera života, uključujući i samu upravu'', istaknuo je Wigemark.
Vijesti / BiH-EU | 08. 03. 2018. u 14:57 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lokalne zajednice su veoma važne u procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine – istaknuo je danas u Prnjavoru šef Izaslanstva Europske unije u BiH Lars- Gunnar Wigemark.

Na četvrtoj debati u okviru projekta  ''Lokalna zajednica prEUzima inicijativu'', Wigemark je pojasnio da europske integracije nisu isključivo rezervirano za glavne centre, poput Sarajeva i Banje Luka, već se odnose na cijelo društvo koje treba da bude transformirano.

Stoga je, kako je dodao, pokrenut ovaj projekt, u okviru kojeg će posjetiti 15 lokalnih zajednica u BiH, te održati javne debate o ulozi lokalne zajednice, izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

''Želimo direktnu komunikaciju sa ljudima koji dolaze iz svih sfera života, uključujući i samu upravu'', istaknuo je Wigemark.

Ppodsjetio je i da je Prnjavor poznat po nazivu "Europa u malom", jer je krajem 20. vijeka na području općine bilo je nastanjeno oko 20 različitih etničkih grupa.

 ''Na ovom području su prisutna ne samo tri konstitutivna naroda, već i značajan broj nacionalnih manjina koji žive zajedno i skladno'', dodao je šef Izaslanstva Europske unije u BiH na debati kojoj su nazočili poduzetnici, predstavnici javne uprave, poduzeća, kao i organizacija civilnog društva, mladih i poljoprivrednika.

I veleposlanik Republike Italije u BiH Nicola Minasi je ukazao da je lokalna zajednica glavni pokretač promjena.

 On je izrazio je zadovoljstvo jer je EU u BiH preuzela inicijativu da se posjete lokalne zajednice, koje su ključne u svim procesima približavanja BiH Uniji.

Prve tri debate, koje Ured specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini organizuje u općinama širom zemlje, održane su u Gračanici, Zvorniku i Derventi. Debati u Prnjavoru su naziočili i domaći, regionalni i međunarodni stručnjaci koji su angažirani na ovom projektu EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close