Razmjena studenata

Više od 500 bh. studenata koristilo EU program razmjene Erasmus+

Ove godine BiH ima sporazume sa sveučilištima i univerzitetima 26 zemalja, članica EU-a. Na programe se prijavljuje putem natječaja.
Vijesti / BiH-EU | 25. 06. 2018. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kraj ove godine će obilježiti petogodišnjicu kako je BiH postala dio EU programa razmjene Erasmus+, odnosno transnacionalne suradnje obrazovnih ustanova i organizacija.

Ujedno će se obilježiti i petogodišnjica kako su bh. studenti, učenici, nastavnici, obrazovni profesionalci,korisnici ovog programa. Do sada je oko 500 studenta iz Bosne i Hercegovine (BiH) koristilo program razmjene.

U međuvremenu, Europska komisija obilježava 30. godišnjicu Erasmusa, jednog od najuspješnijih programa EU. Zahvaljujući ovom programu razmjene studenta u protekla tri desetljeća devet milijuna ljudi u Europi dobilo je priliku studirati, osposobljavati se, volontirati ili steći radno iskustvo u inozemstvu.

Jasna Bošnjović, rukovoditeljica Službe za međunarodnu suradnju UNSA

“Taj program je veoma koristan za mlade jer im omogućava financijski poticaj, jednokratni mjesečni iznos novca, koji su im dovoljni za život u kojem se nalaze”, pojašnjava Jasna Bošnjović, rukovoditeljica Službe za međunarodnu suradnju UNSA.

Zahvaljujući Erasmus+ i strani studenti i nastavno osoblje dolaze u BiH svaki semestar u većem broju. Do sada ih je bilo oko 250.

Europska komisija pokrenula je Virtualnu razmjenu Erasmus plus – projekt za promociju međukulturnog dijaloga. Tako će u sljedeće dvije godine najmanje 25.000 mladih poboljšati vještine pomoću digitalnih alata za učenje. BiH je dio programa Erasmus plus od 2014. godine, a to je značajan segment našeg pridruživanja Europskoj uniji.

Predviđeno je da Erasmus + traje do 2020. Program ne nudi prilike samo studentima; u njemu je objedinjeno sedam prethodnih programa, a nudi prilike različitim fizičkim osobama i organizacijama. Ove godine BiH ima sporazume sa sveučilištima i univerzitetima 26 zemalja, članica EU-a. Na programe se prijavljuje putem natječaja.

Erasmus+ program je EU-a za potporu obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu u Europi. Njegovim proračunom od 14,7 milijardi eura omogućit će se više od 4 milijuna Europljana da se osposobljavaju, studiraju, volontiraju i stječu iskustva u inozemstvu.

Adnan Husić, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH 

Erasmus plus provodi se u zemljama članicama Europske unije, BiH, Makedoniji, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Turskoj. Pojedini dijelovi programa otvoreni su i za sudionike iz partnerskih zemlja. Da bi se omogućila mobilnost, ujednačio kvalitetu obrazovanja s europskim, BiH plaća pristupnu kartu. Ove godine uložila je 115.000 eura. 70 posto financirala je EU iz IPA fondova, ostatak država.

"Trenutno visokoškolske ustanove iz BiH sudjeluju u 347 projekata i očekuje se da će u narednih 24 do 36 mjeseci koliko traje implementacija projekata BiH povući 2,7 milijuna eura“, kaže pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Adnan Husić.

Zainteresiranost za programe Erasmus plus svake godine je sve veća, pa se i budžet povećava. Tako je naša zemlja za ovu godinu dobila iznos veći za milijun i po milijun eura. Erasmus program traje do 2020, a proračun EU-a je izdašan – 14,7 milijardi eura. Cilj programa Erasmus+ jest doprinos strategiji Europa 2020. za rast, radna mjesta i socijalnu uključenost, kao i ciljevima okvira ET2020, strateškog okvira EU-a za obrazovanje i osposobljavanje.

Kopirati
Drag cursor here to close